ATP

Mats Wilander: Pauza nejvíce škodí Djokovičovi

- Radek Štohl

Současná situace nenahrává snad nikomu. Nastupující generace přichází o potřebné zkušenosti, elitní tenisté musí zapomenout na soutěžení o velké trofeje. Podle sedminásobného grandslamového vítěze ve dvouhře Matse Wilandera na přerušení sezóny nejvíce doplácí Novak Djokovič.

Druhou polovinu loňské sezóny si Novak Djokovič představoval odlišně. Na US Open nedohrál osmifinále se Stanem Wawrinkou, na Turnaji mistrů dokonce nepostoupil přes základní skupinu. Do letošního roku ovšem vlétl ve velkém stylu.

Během šesti zápasů ATP Cupu přišel o pouhé dva sety. Na Australian porazil Milose Raonice, Rogera Federera i Dominika Thiema a vrátil se na pozici světové jedničky. Dominanci potvrdil na podniku v Dubaji, kde i zásluhou odvrácených mečbolů proti Gaelu Monfilsovi slavil další titul.

Stejně jako další tenisté, tak ani Novak Djokovič se od lukrativního turnaje na kurtech neobjevil. A jak soudí Mats Wilander, aktuální pauza škodí právě srbskému hráči. „Musí tomu tak být. Letos neprohrál jediný soutěžní zápas a jen tento virus mu zastavil skvěle rozjetou sezónu," rozpovídal se zkušený Švéd.

Wilander zároveň tvrdí, že momentální dění je malá pohroma pro naděje světového tenisu. „Je to ztráta času pro hráče, kteří tak usilovně tlačili na elitní trio. Samozřejmě, jsou tady tréninky, ale hráči jako Denis Shapovalov, Stefanos Tsitsipas nebo Felix Auger-Aliassime se zlepšují zásluhou odehraných zápasů," dodal někdejší první hráč žebříčku dvouhry.