ATP

Robin Haase: S Djokovičem si připadáte jako amatér

- Radek Štohl

Daná otázka se řeší často: Proti komu je nejtěžší v současné době nastoupit? Jednoznačnou odpověď z rukávu vytáhl někdejší třiatřicátý hráč žebříčku dvouhry Robin Haase, který zmínil jméno Novaka Djokoviče. Nizozemský tenista zároveň promluvil o tom, jaké to bude po konci hvězdného tria Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer.

Třiatřicetiletý tenista se až na měsíční pauzu nepřetržitě držel devět let v TOP 100. Svůj největší vrchol zažil v červenci 2012, kdy po triumfu v Kitzbühelu vyšplhal na třiatřicátou pozici světového žebříčku singlu. Téměř dekádu tak měl příležitosti se potkávat s nejlepšími hráči světa, mezi které patří také Novak Djokovič.

„Proti němu je to vážně nejhorší. Bez debat. Když s ním hrajete, tak si připadáte jako amatér. Nikdy jsem nebyl ani blízko tomu, abych ho porazil. Jednoduše nemá žádné slabiny. S ostatními jsem alespoň cítil, že je můžu ohrozit. Ale s ním? Neměl jsem nejmenší ponětí, co dělat," prohlásil aktuálně 170. hráč světa pro Sport Klub.

Robin Haase se blíží do stádia, kdy pomalu začne odpovídat na otázky o konci kariéry. Podobně na tom jsou také Novak Djokovič (v květnu 33 let), Rafael Nadal (v červnu 34 let) a Roger Federer (v srpnu 39 let). Ačkoliv se mnozí jejich odchodu obávají, Haase to tak černě nevidí.

„Stačí se podívat do minulosti. Lidé měli stejné obavy s Andre Agassim, Petem Samprasem, Björnem Borgem nebo Ivanem Lendlem. Nemyslím si, že tenis bude v ohrožení. Žádný hráč totiž není větší než samotná hra. Už tady máme novou generaci, která nejlepší hráče porazila – je to dobré znamení. Jedná se o kvalitní tenisty," dodal vítěz dvou titulů ve dvouhře na okruhu ATP.