ITF

Bude to krutý návrat, tvrdí mladá Australanka. Jak se dokáže uživit?

- Radek Štohl

Minimálně tři měsíce se ještě nerozjedou tenisové okruhy. Zatímco elitní hráči musí zapomínat na soupeření o prestižní trofeje, méně věhlasnější bojují o holé živobytí. Podobně to má devatenáctiletá Australanka Gabriella Da Silva Ficková, která si momentálně přivydělává v kavárně.

Od přerušení okruhů uběhl necelý měsíc. Uplynulý týden se ke všemu definitivně rozhodlo o skutečnosti, že poprvé po pětasedmdesáti letech se zrušil slavný Wimbledon. A špatným tenisovým dnům nemusí být konec. Není totiž jisté, že zápasy znovu začnou třináctého července.

S přibývající pauzou narůstají také ekonomické problémy tenistů, přičemž se převážně jedná o hráče, kteří se nacházejí za elitní stovkou žebříčku dvouhry. Nejinak tomu je u Gabrielly Da Silvy Fickové, které aktuálně náleží 536. místo světa.

„V současnosti nemáme od tenisu žádné příjmy. Ani to nevypadá, že by v následujících týdnech měla od daných organizací přijít nějaká podpora. Vše tak zbylo na nás samotných," nechala se slyšet hráčka, která během kariéry vydělala 2 573 amerických dolarů, tedy okolo 60 000 českých korun.

„Osobně mám však to štěstí, že Collaroy Tennis mě nechá trénovat zadarmo, to stejné platí o výpletech. Po finanční stránce je to velmi náročné. Můj tatínek vlastní kaváru, takže jsem vykonala několik služeb, abych měla zajištěný příjem. Pro hráče mimo TOP 200 to však bude krutý návrat," dodala někdejší čtvrtfinalistka juniorské čtyřhry Australian Open.