Co dělat během tenisového půstu? Zkuste tematické knihy, filmy či unikátní záznamy

- Marek Bartošík

Možností, jak zůstat ve spojení s tenisem, je i při turnajové přestávce stále mnoho. Volný čas si můžete zkrátit třeba filmem o finále Wimbledonu 1980 (Borg/McEnroe) nebo televizním záznamem památného návratu Martiny Navrátilové do Československa v roce 1986. Na YouTube naleznete dávno ztracené tenisové klenoty, v knihovně na vás čeká bohatá tenisová literatura v čele s úspěšnou autobiografií Andreho Agassiho.

Na tenisovém okruhu je klid a v následujících týdnech to tak i zůstane, jelikož turnaje jsou přerušeny nejméně do poloviny července. Příznivci bílého sportu tak přijdou o mnoho silných zážitků při sledování těch nejlepších v branži.

A co dělat, když se absolutně nic nehraje? Možností je několik. Můžete zhlédnout některý z tenisových filmů, aniž byste se strachovali, že vám uteče zajímavý zápas. V úvahu přichází například snímek Borg/McEnroe o legendárním finále Wimbledonu 1980. Mimochodem, natáčelo se také na pražské Štvanici.

Pro milovníky travnatého grandslamu je vhodný snímek Wimbledon z roku 2004. Jestliže preferujete žánr komedie, pak zkuste film Sedm dní v pekle, který paroduje slavný jedenáctihodinový maraton mezi Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem z Wimbledonu 2010. Všechny zmíněné snímky zdobí nadprůměrné hodnocení na filmových databázích.

Pokud byste raději viděli reálné tenisové dění, stačí zapnout YouTube, kde se nachází nekonečné množství záznamů a sestřihů slavných i méně slavných zápasů (nemluvě o výběrech nejlepších úderů). Stačí sledovat kanál Tennis TV, WTA, účty grandslamů nebo třeba profil FrancisTennis, kde naleznete i velmi unikátní duely.

Využít můžete i archiv České televize, kde jsou přístupné tři zápasy, které vstoupily do dějin československého tenisu. V prvním zápolí Jan Kodeš ve finále Wimbledonu 1973, ve druhém Ivan Lendl statečně bojuje v semifinále Wimbledonu 1989 proti Borisi Beckerovi, ve třetím se po jedenácti letech emigrace vrací na pražskou Štvanici Martina Navrátilová (v barvách Spojených států), aby vyzvala Hanu Mandlíkovou ve finále Poháru federace 1986.

A kdo zrovna nechce namáhat oči před obrazovkou, může vyzkoušet bohatou tenisovou literaturu. Autobiografie Open od Andreho Agassiho vám odtajní myšlení této americké legendy i mnohá tajemství tenisového okruhu.

Přínosnou publikaci o své cestě za kariérním grandslamem vydal Rafael Nadal (Rafa: Můj příběh). Aktuální světová jednička Novak Djokovič vám může poradit, jak se bezlepkově stravovat. Stačí otevřít jeho knihu Naservírujte si vítězství.

Čtenáři preferující pikantnosti by neměli přehlédnout loni vydanou zpověď Dominiky Cibulkové (Tenis je môj život). Svůj příběh přenesla na stránky knihy i Maria Šarapovová (Nezastavitelná).

Do psychologie tenisu vám pomůže proniknout veleúspěšný trenér a bývalá světová čtyřka Brad Gilbert. Dílo Vyhraj (třeba i) hnusně může zajistit, že na svého rivala konečně naleznete účinnou zbraň!

Pokud máte další tipy, jak si užít tenis i ve dnech, kdy se nekonají žádné turnaje, neváhejte a napište nám do komentářů.