Přišla o rozlučku, ale nelituje se. Dvojnásobná grandslamová vítězka teď pomáhá

- Marek Bartošík

Za poslední rok a půl toho vinou zranění mnoho nenahrála, přesto se Vania Kingová ještě na loňském US Open objevila v semifinále čtyřhry. Drobná Američanka plánovala rozlučku s vrcholovým tenisem na domácím podniku v Charlestonu, ten se však kvůli koronavirové krizi neuskuteční. Kingová na hru osudu zareagovala po svém – začala organizovat pomoc lidem v nouzi.

Vania Kingová měla na zelené antuce v americkém Charlestonu naposledy nastoupit na kurt po boku Kazašky Jaroslavy Švedovové, s níž dobyla dvě grandslamové trofeje (Wimbledon a US Open 2010). Turnaj byl ale kvůli pandemii koronaviru zrušen, a tak drobná Američanka končí svou úspěšnou kariéru, poznamenanou vleklým zraněním kotníku, bez fanfár.

„Když zrušili podnik v Indian Wells, byla jsem v šoku. Jela jsem domů a říkala jsem si, že to pro mě před koncem kariéry znamená o jeden turnajový start méně,“ uvedla v telefonickém rozhovoru pro WTA jednatřicetiletá Kingová.

Brzy se však měla dozvědět, že do soutěžního zápasu už nenastoupí, hrát se totiž nebude minimálně do poloviny července. Jejím posledním zápisem do tenisových výsledků tak zůstává čtvrtfinále čtyřhry na klání kategorie WTA 125k v Indian Wells, kde spojila síly s Věrou Zvonarevovou.

„To vypadá, že už jsem v tenisovém důchodu,“ vtipkovala Kingová.

Místo aby se litovala, obratem se zaměřila na pomoc potřebným. Sama iniciovala kampaň, do níž se zapojili její známí z tenisového prostředí a také charitativní spolky napojené na WTA.

„Vím, že teď hodně lidí potřebuje pomoc, sama na to samozřejmě nestačím. Nicméně pomůžu aspoň několika jedincům,“ uvedla dnes už bývalá tenistka, která věnuje pěti lidem po 500 dolarech.

Kingová dosáhla v žebříčku dvouhry na 50. místo a vyhrála jeden turnaj (Bangkok 2006), na grandslamech byla nejdále ve třetím kole. Ve čtyřhře nasbírala celkem patnáct titulů, byla v ní světovou trojkou. Na Roland Garros 2009 dokráčela společně s Marcelem Melem do finále mixu.