Maminka Šafářová: o karanténě, životním Roland Garros i parťačce Mattekové-Sandsové

- Marek Bartošík

Svůj poslední profesionální zápas odehrála Lucie Šafářová na loňském Roland Garros ve čtyřhře po boku Dominiky Cibulkové. V prosinci porodila dcerku Leontýnku, jíž se nyní s plným elánem věnuje. Přesto si někdejší finalistka Roland Garros našla volnou chvilku, aby odpovídala dotazům reportérů z kanálu Tennis Channel.

Už je to téměř pět let, ale který český fanoušek by si to nepamatoval. Lucie Šafářová na Roland Garros 2015 sehrála životní představení. Dostala se do finále dvouhry, kde těsně podlehla Sereně Williamsové, k tomu s Bethanií Mattekovou-Sandsovou ovládly čtyřhru.

Právě zázrak na pařížské antuce byl hlavním tématem rozhovoru Lucie Šafářové pro Tennis Channel. „Byly to dva nejlepší týdny mého života,“ netajila Češka. „Nicméně v prvních dnech po příjezdu jsem se necítila vůbec dobře, svému trenérovi jsem říkala, že to bude špatné,“ přiznala.

Pak ale Šafářová zvládla nástrahy úvodních kol a od osmifinále už následovala slavná jízda, během níž vyřídila Marii Šarapovovou, Garbine Muguruzaovou a Anu Ivanovičovou.

„Užívala jsem si každou minutu, publikum bylo skvělé. Na finále přijela i rodina, asi třicet lidí z Česka. Byl to splněný sen,“ libovala si Šafářová, která nakonec v boji o titul podlehla Williamsové 3:6, 7:6 a 2:6.

Co se nevydařilo ve dvouhře, povedlo se ve čtyřhře, kde Šafářová nastupovala po boku živelné Mattekové-Sandsové. „V deblu jsem získala sebevědomí a podařilo se mi ho přenést i do dvouhry,“ zmínila se o tajemství úspěchu sympatická Češka.

Dvojice s přezdívkou „Bucie“ se vyznačovala mimořádnou pohodou na kurtu, úsměvy létaly na všechny strany.

„I když jsme byly naprosto rozdílné, seděly jsme si. Ona je taková megalomanská, na kurt si nese hromadu tašek, má velké auto, velký dům a snad největšího psa na světě. Zato já jsem pravý opak, mám asi nejmenšího psíka,“ usmívala se někdejší světová pětka, jež se vyjádřila také k aktuální, o poznání méně radostné situaci.

Nelehké časy ovlivněné pandemií koronaviru zvládá dobře i díky přítomnosti nejbližších. „V Brně mám rodinu. Bydlí jen pět minut ode mě, a tak mi chodí pomáhat. Máme se skvěle, Lea rychle roste. Konečně se dostává do pravidelného režimu, spí mnohem lépe,“ přiblížila Šafářová, žijící s hokejistou Tomášem Plekancem.

A co jí v době karantény schází? „Bylo by samozřejmě hezké, kdybych mohla navštěvovat ostatní kamarádky, které mají miminka, třeba Andy Hlaváčkovou,“ doplnila Šafářová.