Madrid se uskuteční on-line! Zúčastní se hvězdy, odměny pomůžou hráčům v nouzi

- Marek Bartošík

Tomu se říká revoluce. Pořadatelé madridského tenisového turnaje uspořádají virtuální klání, které odehrají sami profesionálové ze svých domovů díky videohře Tennis World Tour. Do akce půjde po šestnácti mužích a ženách, jejich finanční odměny navíc pomůžou tenistům a tenistkám v nouzi.

Už nějaký čas je jisté, že se Mutua Madrid Open v původně stanoveném termínu na začátku května konat nebude. Organizátoři však přispěchali s náhradním, vskutku inovativním řešením. Tenisté a tenistky sehrají virtuální turnaj on-line, místo raket tak vezmou do rukou herní ovladače.

„Cílem není jenom zábava, chceme také přiložit ruku k dílu,“ uvedl turnajový ředitel a zároveň stále aktivní hráč Feliciano López.

Dotace pro mužskou i ženskou soutěž bude 150 tisíc eur, přičemž vítězové se rozhodnou, kterým hráčům nacházejícím se ve finanční tísni tyto prostředky věnují. Dalších 50 tisíc eur pošlou pořadatelé madridského turnaje přímo na boj proti koronaviru.

„Jsme potěšeni, že prostředky z této iniciativy podpoří širokou skupinu hráčů, kteří zažívají těžké časy,“ podotkl šéf ATP Andrea Gaudenzi. Nápad Španělů jednoznačně podpořil také šéf WTA Steve Simon.

Mutua Madrid Open Virtual Pro se uskuteční od 27. do 30. dubna. Mužská i ženská část turnaje bude mít po šestnácti startujících, jejich jména pořadatelé brzy oznámí. Účastníci budou rozděleni do čtyř skupin po čtyřech, z každé skupiny postoupí dva nejlepší do čtvrtfinále. Následně se bude hrát vyřazovacím systémem.

Zápolit se bude ve videohře Tennis World Tour, v níž je dostupný také madridský centrální dvorec Manola Santany.

Fanoušci budou moci souboje tenisových hvězd sledovat živě, a to v televizi či na sociálních sítích Mutua Madrid Open. K dispozici budou také komentáře zápasů, analýzy, sestřihy a v neposlední řadě rozhovory s vítězi utkání.