Blíží se konec Sereny Williamsové? Hráčka se vyhýbá odpovědi, vynechá ale Wuhan i Peking

- Jan Vojkůvka

Zklamání z porážky v semifinále US Open stále ještě nepřebolelo, Serena Williamsová se navíc doléčuje ze zranění kolene, které ji během závěrečného grandslamu sezony postihlo. Může přijít brzký konec jedné legendy ženského tenisu?

Za několik dnů oslaví pětatřicáté narozeniny, v tenise dosáhla prakticky všeho, přesto ji láska k tomuto sportu stále drží u potřeby být výkonnostně trochu jinde oproti jiným hráčkám. Ale ani kvalitní trénink a příprava na pečlivě vybrané turnaje nezaručí, že se budou vyhýbat zranění donekonečna.

Serena Williamsová o tom ví své. Během Wimbledonu ji potkalo zranění ramene, které sice překonala a vyhrála jubilejní 22. grandslamový titul kariéry, ale na US Open neuspěla. Podlehla skvěle hrající Karolíně Plíškové v semifinále a je otázkou, nakolik ji limitovalo i zranění kolene, které se snaží doléčit.

Měla jsem nějaké vážnější problémy s levým kolenem. Nebyla jsem unavená. Únava s tím neměla vůbec nic společného,“ cituje Williamsovou web tennisnow.com. „Nebyla jsem schopná se pohybovat tak, jak jsem chtěla. Když jste zranění, přemýšlíte i nad jinými věcmi, než jen na hraní a údery. Moje mysl byla tak trochu všude možně,“ osvětlila nepřílišnou soustředěnost na semifinále.

Slavná Američanka navíc přišla o první pozici na žebříčku WTA a aktuálně zvažuje, co bude dál. Může to znamenat i konec legendární tenistky? „Nevím, musím si všechno promyslet,“ odpověděla CNN na otázku, zda bude hrát i v příštím roce. „Jsem unavená hraním tenisu, když nejsem zcela zdravá a schytávám porážky, které bych jinak neprohrála. Chci jednoznačně zajistit, že budu zdravá a moci hrát svůj nejlepší tenis, nebo alespoň na 80% zdraví,“ podotkla Williamsová, která se tak přímé odpovědi vyhnula.

O tom, že něco v pořádku úplně není, svědčí i fakt, že se Williamsová odhlásila z turnajů ve Wuhanu a Pekingu. Kromě problémů s kolenem ji totiž trápí i rameno, kvůli němuž vynechá zbývající letošní program, kromě samotného finále. „Jsem zklamaná, že nebudu hrát na Wuhan Open nebo na China Open kvůli přetrvávajícím problémům s pravým ramenem. Během trénování jsem zjistila, že mé rameno stále není připraveno na turnaje. Zaměřím se na WTA Finals v Singapuru,“ podotkla Williamsová.

Že by americká tenistka zvažovala konec kariéry? I to je možné, zdravotní problémy se v této sezoně kupily, Williamsová nedominovala tolik jako v předcházejících letech, ale o motivaci má stále postaráno. Stále touží po kalendářním grandslamu. Stále má co nabídnout světovému tenisu.

Konci své svěřenkyně pak příliš nevěří její kouč Patrick Mouratoglou, který naopak upozorňuje, že společně se Serenou mají poněkud jiné plány.

Vím, že spousta lidí by se zaměřovala na zisk 23. grandslamového titulu, ale já jsem více zaměřen na třicátý,“ řekl Mouratglou. „Proč nestanovit rekord, který by nebyl pokořen? Myslím, že toho může dosáhnout,“ věří Williamsové.

V kontextu slov, která vyjádřila Williamsová, se tak jedná o jednoznačný vzkaz, že konec kariéry se nechystá. Mouratoglou navíc odkryl více plánů, které v táboře americké hráčky promýšlejí. „Nebudeme se hnát za prvním místem na žebříčku, protože by to byl špatný nápad,“ řekl kouč Williamsové, pro níž je primárním cílem vydržet u tenisu, co nejdéle to půjde. A to i za cenu propadu rankingem. „Rozhodli jsme se, že v tento moment necháme první pozici být. Možná, že se tam jednou vrátí, ale to není náš cíl. Zaměřujeme se na grandslamy,“ dodal.