Skončila v supermarketu. Když nehrajeme, nevyděláváme, říká bývalá členka TOP 100

- Jan Vojkůvka

Tenisté, kteří nepatří mezi největší, mají v posledních týdnech velké problémy s financemi. Stejně jako mnozí další si tak musí najít jinou práci, aby vůbec mohli těžké období přečkat. Nejinak je na tom Britka Naomi Broadyová, která přiznala, že musela začít pracovat v supermarketu.

„Tenis je individuální sport a musíme si své peníze vydělat. Je to jednoduché. Pokud není možné hrát, nedostáváme nic,“ řekla Broadyová v rozhovoru pro BBC Radio Manchester.

Britská tenistka, která ve své kariéře figurovala na 76. místě světa, patří k hráčkám, jež si v poslední době vůbec nevydělávají. Nejen, že od října minulého roku laborovala s kotníkem, ale navíc jsou její výkony na sestupu.

V minulé sezoně vyhrála jen 14 zápasů a 24 jich prohrála. Podruhé v řadě skončila ve své bilanci v červených číslech a navíc se propadla až na chvost páté stovky světa. Na turnajích si vydělala pouhých 33 tisíc dolarů, což je při výdajích tenistů málo – nepokryje to často ani náklady na cestování po celém světě.

Navíc na konci října 2019 skončila na marodce. Na kurt se letos ještě nepostavila a doufala, že se znovu vrátí (a začne vydělávat) na domácím Wimbledonu. Jenže ten byl kvůli koronaviru zrušen.

Broadyová tak začala hledat zadní vrátka a nakonec musela mezi regály.

„Začala jsem hledat práci v supermarketu, protože pořád říkali, že mají málo pracovníků,“ pokračovala Broadyová. „Žádní tenisté nevydělávají, když jsou okruhy pozastaveny,“ pokrčila rameny.

„Znám spoustu nízko postavených hráčů, kteří si na turnajích příliš nevydělali, nemají úspory a snaží se získat nějakou finanční pomoc nebo úlevu,“ dodala s tím, že mnozí se dostávají do existenčních problémů a to nejen lidé z řad tenistů. I ve Velké Británii je totiž situace kritická.