Nikdo nechce hrát. Fognini zavzpomínal na tenis bez diváků

- Jan Vojkůvka

Nápad, že by se tenisová sezona začala znovu hrát za zavřenými dveřmi, není podle italského tenisty Fabia Fogniniho dobrý. Světová jednička se o tom rozpovídala pro italský deník Gazetta dello Sport a zavzpomínala na trochu smutné chvíle, kdy musela absolvovat tenisové zápasy na nejvyšší úrovni bez publika.

Přerušení sezony bylo prodlouženo až do 13. července. V tu chvíli se objevily hlasy, že by se mohlo začít znovu hrát bez diváků, jakmile se alespoň trochu situace kolem pandemie koronaviru COVID-19 uklidní. To se ovšem vůbec nelíbí Fabiu Fogninimu.

Italský bouřlivák rychle přispěchal se svým názorem, který opřel o prohlášení dalších svých kolegů.

„Hovořil jsem na toto téma s několika hráči,“ podotkl Fognini. „Feliciano López, Grigor Dimitrov, Stan Wawrinka – všichni jsme byli zajedno. Ani jeden z nás nechce hrát bez diváků.“

„Nechceme hrát za zavřenými dveřmi. Nehrajeme jen pro sponzory, ale hlavně pro veřejnost a turnaje drží především diváci,“ uvedl aktuálně 11. hráč světa, který má poměrně čerstvou vzpomínku na tenis bez diváků.

Na začátku března odehrál daviscupové klání v italském Cagliari. V té době platilo v jeho domovině nařízení, že se sportovní akce smí konat za přítomnosti maximálně 100 lidí. Itálie tehdy deklasovala Jižní Koreu, ale radost z postupu na finálový turnaj dost hatila podivná atmosféra zápasu.

„S prázdnými tribunami jsem hrál Davis Cup v Cagliari a bylo to velmi smutné,“ přiznal Fognini. „Podmínky byly divné. Nebylo těžké se na zápas soustředit, ale bylo podivné hrát jen před sto lidmi. Na prvním místě ale bylo zdraví, až pak sport.“

Fognini svými vyjádřeními dal jasně najevo, že nejlepší hráči světa nechtějí experimentovat a raději počkají, až se bude moci hrát opět za standardních podmínek.