Zrušení nebude organizátory tolik bolet. Wimbledon je proti pandemii pojištěn

- Jan Havlovic

Pořadatelé londýnského Wimbledonu se nedostanou vinou zrušení letošního ročníku do citelnější finanční ztráty. Organizátoři nejslavnějšího turnaje světa jsou proti pandemii pojištěni a obdrží od pojišťovny finanční odškodnění, které by se podle předběžných odhadů mělo pohybovat okolo 100 milionů liber. „Máme štěstí, že jsme pojištěni,“ ulevil si Richard Lewis, ředitel AELTC.

Zatímco ostatní tenisové turnaje počítají vinou globální pandemie koronaviru milionové ztráty, v anglickém All England Clubu se ušlým ziskem za zrušený letošní ročník Wimbledonu nemusí až tolik trápit. Pořadatelé jsou totiž proti těmto nepředvídatelným skutečnostem pojištěni. 

„Máme štěstí, že jsme pojištěni a pomáhá to,“ cituje deník The Guardian generálního ředitele All England Lawn Tennis Clubu Richarda Lewise. „Pojistné nám pomůže do značné míry nahradit ztracené příjmy. Všechny naše potíže to ale neřeší, detaily budeme znát za několik měsíců,“ dodává Lewis.

Pořadatelé slavného Wimbledonu si pojištění proti důsledkům infekční choroby zajistili po epidemii SARS v roce 2003. Roční náklady na pojištění jsou podle slov Richarda Lewise v hodnotě sedmimístné částky. 

Vynaložené peníze se nicméně pořadatelům mnohonásobně vyplatily. Odškodné za zrušení letošního ročníku Wimbledonu se bude pohybovat okolo 100 milionů liber. „S pojišťovnami a makléři byla doposud vynikající spolupráce, ale ještě máme před sebou hodně práce,“ upozorňuje Lewis s tím, že kompletní finanční zprávu budou mít pořadatelé k dispozici až za několik týdnů či měsíců.

Nejslavnější turnaj světa, jehož historie se začala psát v roce 1977, se neuskuteční poprvé od druhé světové války. Slavný grandslam v All England Clubu se neuskutečnil pouze během válečných let 1915 až 1918 a 1940 až 1945.