Tenisté žádají o pomoc peticí. Hrozí, že se sportem skončí

- Filip Lefenda

Současná krize kolem koronaviru páchá nemalé ekonomické škody. O svá živobytí se začínají být i někteří tenisté. Právě jejich jménem přišla Gruzínka Sofia Šapatavová s peticí, v níž žádá organizace ITF, WTA i ATP o finanční podporu.

Veškeré tenisové turnaje jsou momentálně pozastaveny do 8. června, což je zejména pro v žebříčku hůře postavené hráče a hráčky velký problém. „Nemáme žádné úspory, je to pro nás těžké. Většinu peněz si vyděláme na turnajích, ty se teď ale nepořádají. Nemáme žádný příjem a nikoho to zřejmě nezajímá,“ spílá 371. hráčka žebříčku Mezinárodní tenisové federaci, stejně jako i vedení mužského a ženského okruhu.

„Nejsem v situaci, kdy bych neměla co jíst, ale samozřejmě mám strach. Každý měsíc musím platit účty,“ píše jednatřicetiletá Gruzínka v petici na portálu change.org. Podepsat ji může každý.

„Znám tenisty, kteří jsou na tom podstatně hůře. Vydrží bez peněz týden nebo dva. Spousta z nich tak bude muset s tenisem skončit,“ upozorňuje Šapatavová na možný důsledek současných opatření.

„Tato krize jednou opadne, tenisté ale nebudou mít peníze na to, aby cestovali. Někdo musí převzít odpovědnost. Už tak dostáváme na menších turnajích málo peněz. Mohli bychom tak být nějak podpořeni alespoň v této obrovské krizi,“ apeluje vítězka dvou singlových a třiadvaceti deblových titulů z okruhu ITF.