Tělo už nemůže. Američanka končí kariéru, výrazně se do ní zapsaly sestry Plíškovy

- Filip Lefenda

Americká tenistka Anna Tatishviliová věší ve třiceti letech raketu na hřebík. Hráčka původem z Gruzie byla v singlovém žebříčku nejvýše na 50. místě. Během své kariéry, kterou definitivně zhatila opakující se zranění, vyhrála jeden turnaj WTA ve čtyřhře. Dalších 19 trofejí přidala na nižším okruhu ITF.

Od začátku roku 2018 odehrála rodačka z Tbilisi, jež získala před šesti lety americké občanství, jen tři soutěžní utkání. „Mnoho z vás se mě ptá, kdy mě opět uvidíte na kurtech. Mé tělo už ale vinou častých zranění není schopné více hrát tenis na nejvyšší úrovni,“ adresovala Tatishviliová na sociálních sítích vzkaz svým přátelům a fanouškům.

„Profesionální tenis už pro mě nebyl bojem na kurtu, jako spíše o překonávání různých zranění. Bylo to bolestivé rozhodnutí, ale musím se nyní soustředit na kariéru mimo soutěžní dvorce. Tenis je však mou vášní. Chci se mu nadále věnovat, byť v odlišné roli,“ prozradila žena, která svého nejlepšího postavení v žebříčku dosáhla v roce 2012. Tehdy uzavírala v pořadí dvouhry elitní padesátku.

Během své kariéry posbírala Tatishviliová jedenáct singlových a osm deblových trofejí z okruhu ITF. V roce 2014 vyhrála po boku Rumunky Olaruové svůj jediný titul z okruhu WTA, když obě jmenované ovládly čtyřhru v rakouském Linci. Ve čtvrtfinále tehdy zdolaly české duo Hradecká, Strýcová, o kolo dříve vyzrály i na další Češku Hrdinovou.

A ještě jednou Tatishviliová a spojitost s českým tenisem. Vůbec nejcennějším skalpem její kariéry byl ten, který se zrodil v roce 2015 na US Open. Američanka tehdy překvapivě povolila jen tři gemy Karolíně Plíškové, toho času světové osmičce. Zápas, který skončil překvapivým triumfem Tatishviliové v poměru 6:2 a 6:1, trval pouhých 51 minut.

Své poslední vítězství v hlavní soutěži turnaje WTA pak zaznamenala o rok později v Nottinghamu, kde zdolala pro změnu Karolíninu sestru Kristýnu. Ta však byla hned ve druhém kole svým úspěšnějším dvojčetem pomstěna.