Vedení Wimbledonu svolává mimořádnou schůzi. Rozhodne o osudu turnaje

- Filip Lefenda

Už během příštího týdne by se mělo rozhodnout o osudu letošního ročníku tenisového Wimbledonu. Bude podobně jako antukový Roland Garros odložen na pozdější termín, nebo úplně zrušen? Verdikt vzejde z mimořádného zasedání.

Za normálních okolností by do startu letošního ročníku Wimbledonu scházely tři měsíce. Možnost, že se nejstarší turnaj světa v posvátném All England Clubu v termínu 29. června až 12. července ale opravdu uskuteční, je den ode dne menší.

AELTC, která je pořadatelem akce, už od ledna spolu s britskou vládou a tamějšími úřady monitoruje vývoj kolem viru COVID-19. Zhoršující se situace nyní nutí organizátory vynést nelehké rozhodnutí.

Pořadatelé připouštějí, že odložení Wimbledonu je nepravděpodobné. Oproti ostatním grandslamům mají Britové nevýhodu v povrchu, charakteristickou trávu by v jiné části roku dokonale připravili jen stěží. Druhou variantou je konání akce bez diváků, tu ale organizátoři už dříve jasně vyloučili.

„Vinou krize okolo koronaviru i nadále čelíme výzvě, kterou jsme si ještě před časem nedokázali ani představit. Ovlivňuje způsob našeho života. Naše myšlenky jsou se všemi, kterých se to týká, ve Velké Británii i po celém světě,“ prohlásil Richard Lewis, výkonný ředitel Wimbledonu.

Členové AELTC aktuálně diskutují další kroky s vedením soutěží. Zapojeny byly organizace ATP, WTA, ITF i LTA (britská tenisová asociace), ale i představitelé ostatních grandslamových turnajů.

„Jednou z nejdůležitějších věcí je veřejné zdraví, k rozhodnutí chceme přistupovat zodpovědně. Proto jsme na příští týden svolali mimořádné zasedání Rady AELTC, na kterém bude přijato konečné rozhodnutí,“ dodal Lewis.