Musím zlepšit fyzičku a zůstat zdravý, ví Del Potro před koncem sezony

- Jan Vojkůvka

Když v neděli vyhrál Leonardo Mayer závěrečný zápas v utkání Davis Cupu mezi Argentinou a Velkou Británií, všichni jeho spoluhráči a celý tým propukl v jásot. Argentina postoupila do finále. Původně ale měl k onomu utkání nastoupit Juan Martin Del Potro...

Medailista z Ria, Juan Martin Del Potro, vybojoval možná klíčový bod už v pátek, když porazil Andyho Murrayho. Pětisetová bitva se však na něm výrazně podepsala, pociťoval bolesti a do nedělního střetnutí nenastoupil. Postup Argentiny musel dotáhnout náhradník Mayer, který to zvládl. Podobný scénář ve finále s Chorvatskem by však mohl způsobit velké komplikace.

Je si toho vědom i sám Del Potro, který na tiskové konferenci v Buenos Aires přiznal, že bude muset na sobě ještě hodně zapracovat, aby se dostal do takové kondice, s níž bude moci být spokojený.

„Užil jsem si zápas proti Britům hodně. Tento rok jsem se opět dostal na Tour, zápěstí je v pohodě a já zažil neuvěřitelné věci. Teď ale chceme uzavřít sezonu tím nejlepším způsobem. V tomto období bude důležité zůstat zdravý a zlepšit fyzičku, což je pro mě prioritní,“ podotkl Del Potro.

Také přiznal, že o nasazení do pátého utkání nechal rozhodnout kapitána, který moudře Del Potra, rozlámaného po utkání s Murrayem, nechal sedět pouze na lavičce. „Kapitán rozhodl a já s ním souhlasím,“ řekl Del Potro, který by možná i sám sebe rád viděl v rozhodujícím pátém utkání na dvorci, ale bolesti, které v pátek a v sobotu pociťoval, nakonec kapitán vyhodnotil jako výrazné riziko.

Kromě finále Davis Cupu čeká na Argentince ještě čtveřice turnajů v Tokiu, Pekingu, Stockholmu a v Paříži. Je však možné, že plány se budou měnit.