WTA

Plíšková exkluzivně: o karanténě, narozeninách bez dárků a tenisu v izolaci

- Jakub Slunečko, Radek Štohl

Poprvé v kariéře se měla zúčastnit olympijských her. Karolíně Plíškové to však nevyjde ani v letošním roce, vinou nového typu koronaviru se velkolepá akce v Tokiu přesunula na následující rok. „V tuto chvíli je správné, že se odložila. Snad se na ni i tak podívám," prohlásila čerstvě osmadvacetiletá tenistka v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět. Jak jinak světová trojka prožívá karanténu a čemu všemu se v omezeném režimu může věnovat?

Z turnaje v Indian Wells stačila Karolína Plíšková zmizet dřív, než se začaly zavírat hranice a rušit lety. Stihla se tak na poslední chvíli bez komplikací vrátit domu do Česka, kde teď jako všichni ostatní musí zůstávat v karanténě.

Světová trojka se však snaží nezahálet a rušení tenisových turnajů nevnímá jen tragicky. „Člověk by měl na všem vidět něco pozitivního. Já mám nervy neustále na pochodu. Tahle nucená pauza dá v tomto směru mojí hlavě odpočinout, myslím, že už jsem to potřebovala.“

Jak vnímáte dlouhou tenisovou pauzu, která má trvat minimálně do začátku června? Myslíte si, že se v červnu opravdu začne hrát?
Je to samozřejmě nepříjemné, ale co se dá dělat. Je to pro všechny stejné. Tenis a sport obecně teď nejsou to hlavní. Se začátkem turnajů v červnu to moc optimisticky nevidím...

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

V lese je dobre?? Walks in nature?

Příspěvek sdílený Karolina Pliskova (@karolinapliskova),Bře 15, 2020 v 7:13 PDT

Jak hodně se tato nevynucená pauza dotkla vás? Jaké všechny komplikace to tenistce způsobí?
Jsem sama bez svého týmu, trenérů, protože jsou to všechno cizinci. Připravuju se s Michalem (manažer a manžel Michal Hrdlička, pozn.), máme plán a podle toho jedu. 

Co říkáte na to, co se děje během této pauzy s tenisovými žebříčky? Nejdřív nikdo na zrušených turnajích nemohl obhájit body, teď by se měl zase žebříček zmrazit.
Od začátku vnímám, že žebříček bude zmrazen a to je podle mě správné řešení.

Mrzí vás, že se přesunula olympiáda v Tokiu na příští rok? Měla jste se této akce zúčastnit vůbec poprvé...
Mrzí mě to, protože jsem se na olympiádu a celou tu atmosféru hodně těšila, ale v tuto chvíli je správné, že se odložila. Snad se na ni i tak podívám příští rok.

Pořadatelé Roland Garros přesunuli turnaj na září, má smysl podle vás hned po US Open takto přejít na antuku? Hodně lidem se to rozhodnutí nelíbilo...
Celá tahle sezona bude hodně poznamenaná a v mnoha ohledech hodně netradiční. Zatím si to moc neumím představit, po US Open na betonu se hned přesunout na antuku a připravovat se na pařížský grandslam. Ale času je málo, uvidíme, kolik se toho nakonec stihne odehrát. Teď těžko odhadovat.

Co vlastně teď můžete dělat, když jsou zrušeny turnaje? Jakým způsobem trénujete? Můžete jít do posilovny nebo na kurt? Mají v tomto sportovci nějaké výjimky?
Ano, stále můžeme chodit do svých zaměstnání a pro mě je prací tenis, takže na kurt se dostanu. Jak už jsem říkala, plním plán a snažím se té dlouhé pauzy naopak využít ve svůj prospěch, zlepšovat určitě prvky, na které v sezoně nebývá moc času.

Jak se teď jinak zabavíte, když jste doma?
Snažím se hodně číst, věnuju se domácím pracem a vyjdeme si občas na procházku do přírody. 

Měla jste alespoň čas se sestrou Kristýnou oslavit osmadvacáté narozeniny (21. března)?
Popravdě ani ne, nijak jsme to neslavily, stejně nám nikdo nemohl koupit dárky, když jsou zavřené obchody. (smích)

Jakým způsobem se snažíte teď chránit svoje zdraví? Máte roušku, berete nějaké vitamíny? Potkáváte se vůbec s rodinou a nebo dalšími lidmi?
Kontakt se snažíme omezit na minimum. I v rámci rodiny. Roušku samozřejmě nosím, snažím se posílit imunitu. Často si myju ruce.

Jak komunikujete s týmem? Co vám teď trenéři říkají a ordinují?
Máme skupinu na whatsappu, tam si píšeme postřehy z tréninků, plány a tak dále. Pravidelně si také voláme. Pracuju teď hodně na kondici a zmiňovaných tenisových prvcích.

Jak celou tu krizi kolem koronaviru prožíváte vy osobně? Co říkáte na situaci a omezení u nás i ve světě a jak myslíte, že se to bude vyvíjet?
Je to nepříjemné pro všechny, musíme se chovat zodpovědně, ale zároveň nepropadat panice. Snažit se ochránit hlavně své blízké a lidi starší generace. Mám informace jen z médií, netroufám si odhadnout, jak se to bude vyvíjet dál. Každopádně doufám, že se zase brzy všechno vrátí do normálu a všichni to zvládneme.

Je na celé té situaci podle vás i něco pozitivního?
Přemýšlela jsem nad tím a člověk by měl za každé situace najít něco pozitivního. Já jsem deset let v tenisovém kolotoči, cestuju po světě, týden co týden hraju turnaje, jsem pod velkým tlakem, mám nervy neustále na pochodu. Tahle nucená pauza dá v tomto směru mojí hlavě odpočinout, myslím, že už jsem to potřebovala.