Tenisté letos do Tokia nepojedou. Olympijské hry se o rok odkládají

- Jan Havlovic

Mezinárodní olympijský výbor učinil na úterním zasedání definitivní rozhodnutí – olympijské hry v japonském Tokiu se v tomto roce neuskuteční. Japonský premiér Šinzó Abe a šéf MOV Thomas Bach se dohodli na přeložení her na příští rok. Na vině je přetrvávající globální pandemie koronaviru.

Nad konáním letních olympijských her v Tokiu visel otazník již delší dobu. Asie se z hlavní vlny nákazy nemocí COVID-19 pomalu dostává, nicméně v Evropě a ve zbytku světa propuká pandemie naplno právě v těchto dnech. 

Austrálie a Kanada v pondělí oznámila bojkot letošních olympijských her, jelikož se tyto země obávaly o zdraví svých sportovců.

V úterý se tak spojili přes konferenční hovor prezident MOV Thomas Bach s japonským premiérem Šinzó Abe, kteří se dohodli na odložení her na příští rok. 

Odklad LOH znamená výraznou změnu termínového kalendáře také pro přední světové tenisty, kteří měli v Tokiu zápolit o cenné kovy ve dvouhře, čtyřhře a smíšené čtyřhře. Tenisový turnaj byl v Japonsku na programu od 25. července do 2. srpna.