Grandslam v New Yorku čeká změna. Po více než 40 letech mění povrch

- Jan Havlovic

Organizátoři US Open oznámili před letošním ročníkem grandslamového turnaje jednu velkou novinku. Poprvé od roku 1978, tedy po dlouhých 42 letech, dojde ke změně povrchů na kurtech ve Flushing Meadows. Místo dosavadního DecoTurfu se bude příštích pět let používat Laykold, na kterém se hraje turnaj v Miami či halový podnik New York Open.

Na povrchu DecoTurf se hrál newyorský grandslamový turnaj nepřetržitě od roku 1978. Organizátoři se rozhodli po dlouhých 42 letech ke změně – dosavadní DecoTurf vystřídá Laykold. Pořadatelé US Open uzavřeli s firmou Advanced Polymer Technology smlouvu na pět let.

„Změnou povrchu projde celé Národní tenisové centrum Billie Jean Kingové. Cítili jsme, že je na čase prozkoumat všechny nové přístupy a technologie.“ říká v oficiálním prohlášení Danny Zausner, ředitel tenisového centra ve Flushing Meadows.

Firma Advanced Polymer Technology dodává dlouhá léta materiál na kurty pro turnaj v Miami a také pro halový podnik New York Open. „Dlouho jsme čekali na příležitost předvést naše kvality na tom největším turnaji na světě a jsme rádi, že jsme byli vybráni. Jsme na grandslam připraveni!“ hlásí Jim Sacco šéf společnost dodávající sportovní povrchy.

Podle nejnovějších informací by tak tenisté podobně jako na Floridě a v New Yorku měli hrát na povrchu středně pomalém (druhá kategorie, nejvyšší je pátá), čímž by se rychlost kurtů měla zpomalit. Dosud totiž bojovali na površích střední kategorie. Co se týče grandslamů, tak dvorce jsou pomalejší už pouze na French Open.

Letošní ročník US Open by se měl rozběhnout 31. srpna, pokud to globální situace ohledně koronaviru dovolí. Úřadujícími šampiony ve dvouhře jsou Kanaďanka Bianca Andreescuová a Španěl Rafael Nadal.