Pauza do června a co pak? Tři možné scénáře dalšího vývoje

- Filip Lefenda

Pandemie koronaviru ochromila celosvětové sportovní dění. Rušena je jedna akce za druhou a tenis není výjimkou. Mužská i ženská „tour“ byla pozastavena až do 7. června a nikdo v tuto chvíli neví, co bude dál. Nastiňme si proto tři možné scénáře vývoje.

Kvůli smrtícímu viru COVID-19 byly zrušeny podniky v Indian Wells, Miami či Monte Carlu, v roce 2020 se neuskuteční ani antukový J&T Banka Prague Open. Přesunuto muselo být Roland Garros a otazník visí nad Wimbledonem.

Jedno je jisté – profesionální tenis se nezačne hrát dříve než 7. června. Na pozastavení svých okruhů se shodli jak zástupci mužské asociace ATP, tak i ženské WTA. Po tuto dobu byly rovněž „zmraženy“ veškeré žebříčky.

Co bude dále? Pro zodpovězení otázky by byla zapotřebí věštící koule. Země po celém světě zavádí přísná bezpečnostní opatření, jejichž dopady se ve větší míře projeví až za několik týdnů, kdy budeme moudřejší. Již nyní ale existují různé tenisové scénáře. Naposledy s nimi přišel server TennisWorldUSA.

Ten nejpesimističtější kalkuluje s tím, že v zemích, jakými jsou Francie, Německo, Španělsko, Velká Británie či Spojené státy americké, bude pandemie koronaviru v letních měsících teprve kulminovat. V takovém případě by byla zrušena i travnatá část sezóny a odklad by potkal rovněž Olympijské hry v Tokiu. Jelikož již došlo k přesunu Roland Garros, nebyl by prostor odehrát v pozdějším termínu Wimbledon. Za takové situace by v krajním případě mohlo dojít ke zrušení celé sezóny.

Druhý scénář, nazvěme ho středně pozitivním, počítá s možností, že do června pandemie koronaviru alespoň zpomalí. Dobré znamení, které ovšem neochrání pořadatele Wimbledonu od odkladu, případně zrušení letošního ročníku turnaje. Zbytek sezóny se ale dohraje. Tenisté se v průběhu července vrátí na kurty a mnozí z nich se zúčastní Her v Tokiu.

Tenistům i fanouškům, a vůbec celému světu nejlibozvučnější scénář pak předpokládá, že již bude pandemie koronaviru do 7. července pod kontrolou. Zachráněna bude spolu s Wimbledonem celá travnatá část sezóny, stejně jako olympiáda v Tokiu a další naplánované turnaje. Poprvé v historii se Roland Garros stane posledním grandslamem ročníku, šance by se ale přeci jen ještě otevřela i pro pořádání turnajů v Indian Wells a Miami. Turnaje mistrů a mistryň, stejně jako finálový turnaj Davis Cupu v Madridu, by se pak mohly uskutečnit až v prosinci.

Jaká bude realita? Příští týdny by měly v mnohém napovědět…