Bojkot! Olympijský turnaj v Tokiu přichází o hvězdy

- Filip Lefenda

Pokud začnou letní olympijské hry v Tokiu v původním termínu, tedy 24. července, nevyšle na ni Kanada své sportovce. Podobný krok zvažuje i Austrálie, která sportovcům doporučila, aby své olympijské přípravy směřovaly až k roku 2021.

V době, kdy se na celém světě ruší kvůli šířící se pandemii koronaviru jedna sportovní akce vedle druhé, mají letní olympijské hry stále své místo v červencovém a srpnovém kalendáři.

S rázným opatřením proto přišla Kanada. „Není nic důležitějšího než zdraví a bezpečí našich atletů i světového společenství. Jsme uprostřed celosvětové zdravotní krize, která je mnohem důležitější než sport,“ stojí v prohlášení kanadského olympijského výboru. Ten pohrozil, že pokud se olympiáda opravdu uskuteční už na přelomu července a srpna, kanadští sportovci se jí nezúčastní.

Tenisový turnaj v Tokiu by tak byl ochuzen o taková jména, jakými jsou Denis Shapovalov, Milos Raonic, Bianca Andreescuová nebo Gabriela Dabrowská.

Spolu s Kanadou stupňuje tlak i Austrálie. „Naši sportovci by nyní měli dát přednost svému zdraví a zdraví svých nejbližších. Je důležité, aby se mohli vrátit ke svým rodinám,“ uvedli zástupci australského olympijského výboru. Ti svým aktivně sportujícím krajanům doporučili, aby se připravovali na Hry tak, jako by se konaly příští rok.

Problém není pouze v samotném konání Her, ale právě v přípravě účastníků. V době, kdy jednotlivé země zpřísňují svá bezpečnostní opatření v boji s virem COVID-19, je pro sportovce často nemožné trénovat bez toho, aby některé z nařízení neporušili.

„Těžké rozhodnutí, ale správné. Sportovci mohou počkat, stejně jako akce. Tohle je důležitější než sport,“ napsal na Twitteru Vasek Pospisil. V podobném duchu se vyjádřila i Gabriela Dabrowská: „Účastnit se olympijských her je mým cílem číslo jedna, avšak plně podporuji a chválím toto rozhodnutí. Doufám, že se připojí i další národy,“ přeje si světová osmička ve čtyřhře. Bojkotem již pohrozil i Nový Zéland.

Tlak na japonské pořadatele i Mezinárodní olympijský výbor tak den ode dne sílí. Ještě minulý týden zněly z Tokia hlasy, že se olympiáda v létě určitě uskuteční. V pondělí ráno však již premiér země Šinzó Abe poprvé připustil možnost odkladu. Zrušení Her bylo zároveň vyloučeno.