Zdevastovaní, ale nezlomní. Italové i přes katastrofu touží pořádat vrcholný turnaj

- Jan Vojkůvka

Byť je probíhající sezóna přerušená a ruší se jeden turnaj za druhým, naděje pořadatelů italského podniku ATP a WTA v Římě stále žijí. Země, jež je devastovaná pandemií koronaviru, stále věří, že bude moci společný podnik mužů a žen ještě letos uspořádat.

V Itálii se koronavirem COVID-19 nakazilo téměř 54 tisíc lidí, zemřelo na 4 825 obyvatel a smrtnost v této zemi přesahuje 9 %. Oproti jiným zemím je Itálie doslova devastovaná touto zákeřnou nemocí, kvůli níž se život na Apeninském poloostrově doslova zastavil.

Týká se to i sportovních událostí včetně tenisu. V květnu se měl konat turnaj Internazionali BNL d’Italia, který je veden jako podnik Masters 1000 u mužů a Premier 5 u žen. Obrovský antukový podnik byl, podobně jako mnoho dalších, jež se měly konat až do 7. června, zrušen.

S tím se však nehodlá smířit Italská tenisová federace (FIT), která doufá, že bude moci letošní ročníky svých turnajů odehrát v náhradním termínu.

„Plánujeme Internazionali BNL d’Italia odehrát ještě tento rok,“ uvedl Angelo Binaghi, prezident FIT. Problém ovšem je v tom, kdy by se mohl tento společný podnik ATP a WTA odehrát. Binaghiho nápad totiž není úplně reálný.

„Rádi bychom byli jedním z přípravných turnajů pro Roland Garros,“ podotkl. S tím se ovšem pojí obrovské problémy, jelikož pařížský grandslam se má hrát pouhý týden po skončení US Open. „Rádi bychom také odehráli Internazionali BNL d’Italia v Římě, kde se normálně hraje, ale jsme schopní to zorganizovat kdekoliv a na jakémkoliv povrchu,“ dodal.

V současné situaci se ovšem toto prohlášení, nebo přání, nezdá být reálné. Itálie je nejvíce zasaženou evropskou zemí, denně zde umírají stovky lidí a bezpečnostní opatření se nadále zpřísňují.

Odehrát turnaj v Římě v náhradním termínu, například na podzim, se nezdá být pravděpodobné. Naděje FIT však žije dál.