Svět přišel o legendu. Zemřel bývalý daviscupový reprezentant Vladimír Zábrodský

- Radek Štohl

Během pátečního rána se dostavila smutná zpráva. Necelých čtrnáct dní po oslavení sedmadevadesátých narozeninách zemřel někdejší sportovní obojživelník Vladimír Zábrodský, který mimo jiné reprezentoval Československo v Davis Cupu.

Sedmého března se Vladimír Zábrodský dožil úctyhodných sedmadevadesáti let. Během nich se výrazným způsobem zapsal do paměti československého národa, když se o sportovní úspěchy zasloužil jak na tenisovém, tak hokejovém poli (dvojnásobný mistr světa).

Ve světě bílého sportu zaujal především v Davis Cup, ve kterém v letech 1948, 1955 a 1956 nastoupil za rodné Československo. V mužské týmové soutěži celkem odehrál pět zápasů ve dvouhře (2 výhry, 3 prohry), pětkrát (3 výhry, 2 prohry) se objevil ve čtyřhře.

Se svými krajany došel v roce 1948 do finále evropské zóny Davis Cupu, ve kterém porazili výběr Švédska 4:1 na zápasy. Zábrodský se na kurt dostal již za rozhodnutého stavu 3:0 pro Československo, v zápase proti Torstenu Johanssonovi prohrál 1:3 na sety. Tým okolo tehdejší hvězdy Jaroslava Drobného si následně zahrál obdobu semifinále, ve velmi vyrovnaném střenutí ale padl s Austráliíí 2:3.

Vyjma sportovních úspěchů byl Zábrodský také přímým aktérem vykonstruovaného politického procesu. Komunistický režim ho sice v roce 1950 obvinil, na rozdíl od svých spoluhráčů však nebyl odsouzený. O patnáct let později se rozhodl pro emigraci do Švédska. Do rodné vlasti se však vracel.