Pořadatelé challengeru v Praze zajistili atraktivnější termín, turnaj zhatila pandemie koronaviru

- Jan Havlovic

Turnaj I.ČLTK Prague Open by Moneta Money Bank měl v letošním roce oslavit jubilejní 20. výročí. Pořadatelé dokonce zajistili i atraktivnější květnový termín, ale hrát se na pražské antuce nebude. Plány zhatila pandemie koronaviru. „Počkáme si do příštího roku,“ vzkazuje ředitel turnaje můžu Vladislav Šavrda.

Nákaza nemocí COVID-19 zapříčinila přerušení tenisové sezony až do 7. června, které se týká kromě turnajů ATP a WTA také challengerů a podniků z okruhu ITF. Kromě J&T Banka Prague Open byl tak zrušen také květnový turnaj I.ČLTK Prague Open, který se měl konat nově v termínu od 4. do 10. května.

„Našli jsme nové atraktivnější datum, které se nám líbilo z hlediska možnosti mít kvalitní startovní pole a potkalo nás tohle,“ řekl ČTK ředitel turnaje mužů Vladislav Šavrda.

Na pražské Štvanici se loni hrál turnaj mužů a žen v posledním červencovém týdnu v době prázdnin. Pořadatelé zajistili navýšení dotace, což přispělo k návratu ke květnovému termínu, ve kterém se turnaj dříve hrával. „ATP na to hladce kývla,“ potvrdil Šavrda změnu termínu.

Dotace challengeru mužů se dostala na 90 tisíc eur. Ženský antukový turnaj ITF zůstal u dotace 60 tisíc dolarů. 

Květnový termín nahrával atraktivnímu startovnímu poli, jelikož se v termínu od 4. do 10. května hraje jen velký turnaj mužů a žen v Madridu. „Což dávalo šanci na dobrou startovní listinu, ale počkáme si do příštího roku,“ dodává smířeně ředitel pražského turnaje.

Na štvanické antuce se českým tenistům dlouhodobě daří. Před dvěma lety vybojoval challengerový titul Lukáš Rosol, mezi ženami zde v loňském roce hrála finále Denisa Allertová. V roce 2017 slavila titul Markéta Vondroušová, která ve finále porazila Karolínu Muchovou. 

Čeští tenisoví fanoušci přišli o další velký turnaj na českém území. Kromě turnaje na Štvanici se neuskuteční ani podnik J&T Banka Prague Open, který byl původně v programu na přelomu dubna a května ve Stromovce.