Zrada a sobecké rozhodnutí, volají z Acapulca. Schwartzman se novinku o RG dozvěděl z Twitteru

- Jan Havlovic

Přeložení Roland Garros se ukazuje jako zjevně nepromyšlený tah. Alespoň to tvrdí tenisoví funkcionáři i samotní tenisté. Ředitel turnaje v Acapulcu označuje jednání organizátorů francouzského grandslamu za zradu. Jamie Murray, Diego Schwartzman i Vasek Pospisil si zase stěžují, že s nimi tohle rozhodnutí nikdo nekonzultoval. „Mělo by být naší prioritou hledat řešení společně,“ myslí si Kanaďan Pospisil.

Oznámení Francouzské tenisové federace vyvolalo v tenisovém světě velkou vlnu pozdvižení. Ukázalo se, že pořadatelé tohoto grandslamu své rozhodnutí nekonzultovali s dalšími tenisovými organizacemi ani tenisty. Roland Garros tak bude na přelomu září a října kolidovat například s Laver Cupem a dalšími turnaji ATP či WTA.

Rozhodnutí francouzských funkcionářů odsoudil i ředitel turnaje v mexickém Acapulcu. „Podle mě je toto rozhodnutí sobecké a je to zrada. Ukazuje to, že pořadatelé pohrdají hráči, se kterými nikdo nic nekonzultoval, ale také dalšími turnaji, které mají v kalendáři své místo,“ upozorňuje Raúl Zurutuza.

Ozvali se i samotní tenisté. „A zase se to dozvídáme z Twitteru,“ zlobí se Diego Schwartzman. „Odvážný krok. Myslel jsem, že tyhle věci teď řešíme společně,“ postěžoval si na sociální síti Brit Jamie Murray. 

Mezi největší kritiky přeložení Roland Garros se zařadil Vasek Pospisil. „Tohle je šílenství. Neproběhla žádná komunikace es hráči nebo ATP. Máme v tomto sportu nulový hlas. Je načase se spojit,” nabádá kanadský tenista, který je zároveň člen hráčské rady.

V termínu od 20. září do 4. října jsou kalendáři turnaje ATP v Métách, Petrohradu, Čcheng-tu, Ču-chaj a Sofii. Organizace WTA má na programu podniky v Kantonu, Soulu, Tokiu, Wu-chanu a Taškentu.