Francouzská arogance? Zlobí se hráči i pořadatelé Laver Cupu, ustoupit nehodlají

- Filip Lefenda

Krok, který se dal očekávat. Francouzská tenisová federace v úterý zareagovala na situaci okolo šířícího se viru COVID-19 a rozhodla se letošní ročník Roland Garros posunout. Jak se ale ukázalo, náhradní termín, jenž byl stanoven na přelom září a října, není zrovna šťastný. Stěžují si nejen samotní hráči, ale i pořadatelé týmového Laver Cupu, s nímž má pařížský grandslam kolidovat.

Koronavir ochromuje sportovní dění nejen v Evropě. Na tuto skutečnost zareagovali v Paříži. Tenisový Roland Garros by se letos měl odehrát, avšak v novém termínu od 20. září do 4. října.

To ovšem pořádně namíchlo organizátory Laver Cupu. Třídenní exhibice výběrů Evropy a Světa je již od loňského roku naplánována na rozmezí dnů 25. až 27. září. Akce, jež se uskuteční pod záštitou Rogera Federera tentokrát v americkém Bostonu, je beznadějně vyprodaná.

„Toto rozhodnutí je pro nás velmi překvapující, stejně tak pro naše partnery – australskou a americkou tenisovou federaci a ATP. Vyvolává spoustu otázek,“ reagují na krok organizátorů Roland Garros ti z řad Laver Cupu.

Ti zároveň ubezpečili, že nehodlají ustoupit. „Rádi bychom ujistili fanoušky, sponzory, vysílací společnosti, personál, dobrovolníky, hráče i skvělé město Boston, že hodláme i nadále uspořádat Laver Cup 2020 v původním termínu,“ píše se v prohlášení.

Ustupovat zatím nehodlá ani USTA, tedy Americký tenisový svaz. Roland Garros by se totiž měl nově konat jen týden po skončení US Open, na což reagovala negativně celá řada tenistů.

„Tohle jsou opravdu těžké časy, každý z nás je současnou katastrofou zasažen. Prioritou by měla být kvalitní komunikace a spolupráce při hledání řešení problémů. Ne činit sobecká a arogantní rozhodnutí, která náš tenisový okruh negativně ovlivňují,“ čertil se například Kanaďan Vasek Pospisil.

„Zatím jedeme podle plánu,“ potvrdila USTA. „Žijeme však v nepředvídatelné době. Pokud bychom byli nuceni sáhnout k odložení turnaje, předcházela by tomu komunikace s dalšími grandslamovými podniky, ATP, WTA i Laver Cupem,“ rýpli si zástupci Amerického tenisového svazu. Vše totiž nasvědčuje, že ani s nimi Francouzi nic předem neprobírali.