Češi v akci: Plíšková nečekaně vypadla v Tokiu, Berdych se při návratu zapotil

- Jan Havlovic, Jan Vojkůvka

Čtvrteční tenisový program nabídne českým fanouškům velmi zajímavou podívanou. Poprvé od finále US Open se na dvorcích představila Karolína Plíšková, které však vstup do turnaje v Tokiu nevyšel, prohrála s Běloruskou Sasnovičovou. Návrat na kurty čekal také Tomáše Berdycha, který si v dramatické třísetové bitvě poradil s Rusem Kuzněcovem.

Plíšková vypadla v Tokiu hned v prvním zápase

Po parádním představení na US Open se na kurty vrátila Karolína Plíšková! Finalistku posledního grandslamu této sezony čekal vstup do turnaje v japonském Tokiu. Jako nasazená hráčka číslo tři postoupila rovnou do druhého kola, ve kterém se střetla s Alexsandrou Sasnovičovou, běloruskou tenistkou, která se prodrala do hlavní fáze turnaje v japonské metropoli přes kvalifikaci. 

Aktuálně šesté hráčce světového žebříčku však nevyšel vstup do zápasu. Na své ztracené podání odpověděla re-brejkem, hned poté však o podání přišla znovu. Česká tenistka zabojovala a dokázala srovnat stav první sady na 4:4. Závěr prvního setu však patřil opět Sasnovičové, která po boji potřetí v tomto setu prolomila podání soupeřky a doservírovala první set. Ve druhém setu měla více ze hry opět běloruská tenistka, která od stavu 2:2 získala čtyři gemy v řadě, proměnila svůj druhý mečbol v zápase a mohla se začít radovat z postupu do čtvrtfinále.

Vítězný návrat na kurty

Tomáše Berdycha ve čtvrtek čekal návrat na tenisové dvorce! Po vypadnutí v Cincinnati musela česká jednička přerušit sezonu kvůli zánětu slepého střeva. Léčba však probíhala podle plánu, a tak je rodák z Valašského Meziříčí připraven na závěr této sezony. Aktuálně devátý hráč světového žebříčku si pro svůj comeback zvolil turnaj v ruském Petrohradu, kde na něho čekal těžký soupeř - Rus Andrej Kuzněcov. Aktuálně 46. tenista světa o víkendu pomohl ruské reprezentaci k udržení ve Světové skupině Davis Cupu, když zařídil při výhře 3:1 nad Kazachstánem hned dva body! Přesto favoritem střetnutí byl český tenista.

Návrat na kurty to byl ale možná až příliš dramatický. První set byl sice od Berdycha zvládnut výborně, zvítězil 6:3, odvrátil dvě hrozby ztráty podání, ale celkově se mu dařilo jak na servisu, tak na returnu. To ve druhém dějství byl český tenista na returnu téměř neviditelný, stejně jako po většinu třetí sady. Kuzněcov uhrál druhý set a v tom třetím nedával Berdychovi vůbec prostor, aby si mohl vypracovat nějaký brejkbol. Berdych se však zmobilizovat na servisu, dotáhl duel do tiebreaku a v něm přinutil soupeře začít chybovat. Nakonec zkrácenou hru vyhrál 7:4 a oslavil první vítězství po více než měsíci.

V Petrohradu se představil také Lukáš Rosol, který po středečním vypadnutí v zápase se Švýcarem Wawrinkou, byl stále ve hře o titul ve čtyřhře, ve které nastupuje s ruským mladíkem Karenem Chačanovem. Česko-ruskou dvojici však dokázalo přehrát domácí duo Kravčuk, Kuzněcov a to ve dvou setech 4:6, 6:7.

Šafránek i Šátral postupují do čtvrtfinále

Václav Šafránek byl v souboji druhého kola na challengeru v rumunském Sibiu v zápase s Polákem Dembekem velkým favoritem. Aktuálně 280. tenista světa však do zápasu nevstoupil ideálně, první set totiž prohrál poměrem 3:6. Rodák z Brna však v následujících dvou setech dominoval, svého soupeře, který je na žebříčku až na 1106. pozici, příliš do hry nepustil, a tak se může radovat z postupu do čtvrtfinále!

Jan Šátral se ve druhém kole challengeru v rumunském Sibiu rovněž střetl s kvalifikantem. Na českého tenistu čekal Němec Luetjen, 576. hráč světového žebříčku. Šátral v prvním setu potvrdil roli papírového favorita a ujal se vedení v poměru 6:1. Ve druhé sadě však nezvládl závěr tohoto setu a německý tenista poslal zápas do rozhodující sady. Aktuálně 175. hráč světového žebříčku měl v rozhodujícím setu navrch, svého soupeře porazil 6:2 a zajistil si postup do čtvrtfinále, ve kterém narazí na vítěze duelu Giustino/Majchrzak. 

ATP/WTA

Toray Pan Pacific Open Tokio (ženy, tvrdý povrch, 1 000 000 USD, 2. kolo dvouhry)

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) (3) - Alexsandra Sasnovičová (BLR, 107.) (Q) 4:6, 2:6

St. Petersburg Open (muži, tvrdý povrch - hala, 986 380 USD, 2. kolo dvouhry)

Andrej Kuzněcov (RUS, 46.) - TOMÁŠ BERDYCH (9.) (3) 3:6, 6:2, 6:7 (4)

Čtvrtfinále čtyřhry

Kravčuk, Kuzněcov (oba RUS) - Chačanov (RUS), Rosol 6:4, 7:6 (6)

CHALLENGER TOUR

Sibiu Open 2016 (muži, antuka, 42 500 EUR+H, 2. kolo dvouhry)

JAN ŠÁTRAL (175.) (5) - Jonas Luetjen (GER, 576.) (Q) 6:1, 5:7, 6:2
Michal Dembek (POL, 1106.) (WC) - VÁCLAV ŠAFRÁNEK (280.) 6:3, 3:6, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Behar, Vučić (URU, SRB) (3) - KOLÁŘ, ŠAFRÁNEK 6:4, 6:4

Izmir Cup (muži, tvrdý povrch, 64 000 EUR, semifinále čtyřhry)

Doumbia, Hemery (oba FRA) - JALOVIEC, KONEČNÝ 6:2, 6:1

ITF/FUTURES

BTC Cup Brno 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD)

Brněnskému turnaji se věnujeme v samostatném článku

2016 Coleman Vision Tennis Championships, Albuquerque (ženy, tvrdý povrch, 75 000 USD, 2. kolo)
BARBORA ŠTEFKOVÁ - Mandy Minellaová (LUX) 3:6, 3:6
MARIE BOUZKOVÁ - Taylor Townsendová (USA) 6:2, 3:6, 7:5

Open Emeraude Solaire, Saint-Malo (ženy, antuka, 50 000 USD, 2. kolo dvouhry)

Chloe Paquetová (FRA) - TEREZA SMITKOVÁ 7:5, 6:1 

AlSolaimaneyah F25 Men´s Futures, Egypt (muži, antuka, 10 000 USD, 2. kolo dvouhry)

Philip Bachmaier (AUT) - JAROSLAV POSPÍŠIL (2) 4:6, 3:6
VÍT KOPŘIVA (6) - Matteo Tinelli (ITA) 6:0, 6:1

Čtvrtfinále čtyřhry

Abdel-Aziz, Negritu (EGY, GER) - KOPŘIVA, POSPÍŠIL (2) 3:6, 4:6