Pavlásek: O zdravotních problémech, mentálním kouči nebo konci kariéry

- Radek Štohl

Tenisová karanténa se mimo jiné dotkla Adama Pavláska. Někdejší hráč elitní stovky, který v minulosti nechyběl na grandslamech, tak v době nuceného volna měl čas se rozpovídat nejen o současné situaci. V rozhovoru pro Aktuálně.cz například prozradil, jak přemýšlel o konci kariéry. „Zasáhlo mě zranění, poté velký pokles formy, hodně proher, spadnutí v žebříčku, do toho ta bolest lokte. Neunášel jsem to hlavou, věděl jsem, že dokážu hrát velký tenis," uvedl pětadvacetiletý tenista.

V letošní sezóně se Adam Pavlásek chtěl postupně posouvat výše. Na turnajích nižší kategorie uhrál semifinále, následně čtvrtfinále. Mezi nejlepší osmičku se dostal také v turecké Antalyi, do svého následujícího zápasu ovšem již nezasáhl. Kvůli novému typu koronaviru se společně s dalšími Čechy předčasně vrátil do rodné vlasti.

„Zlom nastal ve čtvrtek, kdy vyšly zprávy, že Česká republika vyhlašuje nouzový stav. Měl jsem obavy, jak to bude s kontrolami na hranicích a letištích. A taky kdyby, nedej bože, byl někdo nakažen v Turecku, tak představa karantény tam nebyla úplně příjemná. Proto jsme okamžitě odletěli. Vyhrál zdravý rozum nad sportem. Zdraví je vždy na prvním místě," rozpovídal se Pavlásek pro aktuálně.cz.

Turnaj v Turecku byl zrušený hned v pátek. Nejen podniky ITF si musí na další zápasy počkat. Tenisový okruh se totiž nejdříve rozjede 27. dubna, což českého hráče mrzí dvojnásobně. „Člověk se připravuje na sezonu, těší se na turnaje, zvlášť já, který jsem si prodloužil přípravu a začal se chystat už od října. Nejhorší na tom je, že člověk sám neví, co bude v příštích dnech či týdnech následovat. Asi zatím budu pracovat na kondici a dál se uvidí," pokračoval tenista, který nedávno začal trénovat na pražské Štvanici.

Na jednom z nejznámějších tréninkových míst na českém území je ke všemu v jednání s novým trenérem, jehož jméno zatím nechtěl prozrazovat. S ním by se v blízké budoucnosti rád pokusil o tenisový restart, v současné době se nachází na 381. místě žebříčku dvouhry. Před třemi lety přitom pobýval na 72. příčce a účastnil se grandslamů. Od chvíle, kdy poprvé zakončil sezónu v TOP 100, se to ovšem s českým hráčem vleče. 

„V přípravě přišlo zranění, které mě stálo iks dalších měsíců. Bylo to zranění zápěstí, diagnóza byla špatná, nepomáhalo volno ani injekce," přiblížil tenisové strasti. Po účasti na Hopman Cupu a Australian Open mu byl zjištěný zánět v zápěstí. Tehdy dokonce hrozil chirurgický zákrok.

„Lékaři mi sdělili, že zápěstí je chyceno ve špatném místě a operace by byla strašně riskantní. Za nějakou další dobu začaly působit nějaké injekce a začal jsem být zdráv koncem března, kdy jsem okamžitě odletěl do Miami. Po něm jsem začal normálně trénovat, a bohužel už jsem nezvládl chytit rozjetý vlak," smutnil hráč, kterého v uplynulých třech letech brzdily problémy s loktem. Nejen kvůli nim přemýšlel o konci kariéry.

„Zasáhlo mě zranění, poté velký pokles formy, hodně proher, spadnutí v žebříčku, do toho ta bolest lokte. Neunášel jsem to hlavou, věděl jsem, že dokážu hrát velký tenis, ale stále jsem se nemohl dostat do optimální formy. Věděl jsem, že to v sobě mám, chtěl jsem to ukázat hlavně sám sobě," věřil Čech, jenž se v minulosti objevil také v Davis Cupu.

Chmurné myšlenky ale dokázal zažehnat. Převážně zásluhou silného pouta k bílému sportu a vidiny potenciálních úspěchů, například návratu do TOP 100. „To mě vždy drželo nad vodou, že už jsem tam jednou byl, a když budu zdravý, budu tenisu dávat vše, co by se mělo, tak se ta dřina vždy prokáže," neskládal zbraně.

Za novými cíli ho v poslední době mimo jiné vede mentální kouč. „Naučil mě spoustu věcí, a to i mimo tenis. Jak se chovat, jak se stavět k lidem. A jsem za to nesmírně rád. Dostal jsem se na úplné dno a snažím se z něho zvednout zpátky, krok po krůčku. Když budu zdravý, věřím, že se mi to povede," dodal na závěr.