Za každý gem pomoc nemocnicím. Číňanka složila v době pauzy účty

- Filip Lefenda

V úvodu koronavirem zasažené sezóny se postarala o jedno z největších letošních překvapení, když ve třetím kole Australian Open vyřadila Serenu Williamsovou. Nyní boduje osmadvacetiletá Čchiang Wang z Číny na poli mimosportovním.

Aktuálně 29. hráčka světového pořadí v únoru oznámila, že finančně podpoří nemocnice ve Wu-chanu, které bojují s pandemií viru COVID-19. Za každý svůj vyhraný gem na okruhu se rozhodla věnovat 1000 čínských juanů (přibližně 3350 korun).

A výsledek? Na turnajích WTA vyhrála během uplynulého měsíce celkem 45 gemů, když nejdále došla do čtvrtfinále podniku v thajském Hua-Hinu. V Dubaji a Dauhá se jí následně nedařilo – na obou akcích neuhrála ani set a připsala dohromady jen šest her.

Započítat se tak osmadvacetiletá Wang rozhodla i březnová klání ve Fed Cupu. V těch nastoupila v nižší skupině za svou zemi do čtyř zápasů, přičemž všechny vyhrála. Celkový finanční dar se díky tomu vyšplhal na 94 tisíc čínských juanů (přes 315 tisíc korun).

Čchiang Wang byla nejvýše na 12. místě singlového pořadí, po již nehrající krajance Li Na jde tak o druhou historicky nejlépe postavenou Číňanku na žebříčku. Na profesionálním okruhu získala dva tituly ve dvouhře a jeden ve čtyřhře. Jejím nejlepším grandslamovým výsledkem je čtvrtfinále z posledního US Open. V letošním roce odehrála celkem 17 zápasů, vítězství si připsala v 11 případech.