On už je apríl? Argentinská hvězda nevěřila, že zrušení turnajů je skutečné

- Jan Vojkůvka

Reakce na rušení turnajů a pozdější plošný zákaz, který přišel ze strany ATP, byly různé. Argentinský tenista Diego Schwartzman si původně myslel, že je obětí pouhého aprílového žertíku. Jenže žádný vtip to nebyl.

Většina tenistů už dorazila do Kalifornie, kde se měl konat turnaj ATP Masters a WTA Premier Mandatory v Indian Wells. Před jeho začátkem ovšem přišla nepříjemná zpráva. Turnaj se kvůli pandemii koronaviru Covid-19 konat nebude.

„Jasně, že se mi to nelíbilo,“ uvedl Schwartzman pro deník La Nacion. „V neděli jsem přistál v Los Angeles a o zrušení jsem se dozvěděl od trenérů Facunda Lugonese a Fede Corii.“

„Hned jsem se díval na kalendář, jestli už není apríl. Myslel jsem, že si ze mě dělají srandu,“ krčil rameny Schwartzman.

Světová třináctka čekala ve Spojených státech, jak se situace vyvine dál. Na programu byl turnaj v Miami od 25. března, poté začátek oblíbené antukové části sezony...

„Rozumím tomu, že rozhodnutí nějaký čas trvalo. Čekali také na názory hráčů, kroky vlád a na to, jak se to bude vyvíjet. Ale nakonec udělali nejmoudřejší věc, co mohli,“ ocenil zpětně Schwartzman kroky pořadatelů v Indian Wells a Miami, kteří svůj turnaj záhy zrušili také.

Pak ovšem kvůli pandemii koronaviru přišlo plošné zrušení turnajů ze strany ATP. Dotklo se to podniků v Houstonu, Marrákeši, Monte Carlu, Barceloně či Budapešti. Tato situace je pro tenisty, kteří se už dostávali do rytmu, nepříjemná. To připouští i Schwartzman.

„Budeme předstírat, že rok vůbec nezačal a budeme se připravovat tři nebo čtyři týdny jako před sezónou,“ uvedl Schwartzman. „Musíme také myslet na to, že tento rok bude kratší než obvykle a musíme se tomu přizpůsobit,“ dodal.