Plošný zákaz nepřišel. WTA ruší turnaje postupně

- Jan Vojkůvka

Zatímco mužská ATP zrušila veškerý program pro následujících týdnů, ženská WTA k podobnému kroku prozatím nesáhla. Jenže kroky, které činí, se prakticky rovnají opatřením mužského okruhu. Ruší totiž postupně turnaje až do poloviny dubna.

Napřed WTA Premier Mandatory v Indian Wells, posléze v Miami a nyní i tři menší podniky v dalších týdnech. WTA oficiálně oznámila zrušení Volvo Car Open v Charlestonu a také turnajů WTA v Bogotě a WTA 125K v Guadalajaře.

„Kvůli bezpečnosti a ze zdravotních obav z koronaviru Covid-19, stejně jako kvůli omezením vstupu do Spojených států z Evropy, se kromě Miami Open nebude hrát ani Volvo Car Open v Charlestonu,“ uvedl Steve Simon, šéf WTA.

„Není nic důležitějšího než ochrana zdraví našich hráčů, zaměstnanců, dobrovolníků a fanoušků, kteří navštěvují naše turnaje. Jsme sice zklamáni, ale rozhodnutí bylo učiněno kvůli zdraví a bezpečí veřejnosti, což je hlavní prioritou,“ podotkl Simon.

Zrušení i menších turnajů v Mexiku (Guadalajara) a Kolumbii (Bogota) je pak také logickým vyústěním situace ohledně pandemie koronaviru. Otázkou ovšem zůstává, proč WTA nesáhla k podobnému opatření jako ATP, které rozhodlo o kompletním zrušení programu na okruzích ATP a ATP Challenger Tour až do 20. dubna. Obdobně rozhodl i okruh ITF.

Jisté ovšem je, že prakticky až do 20. dubna se nebude hrát ani na okruhu WTA, byť nedošlo k oficiálnímu pozastavení veškerého tenisového dění (na druhou stranu se jedná jen o detail). Další podniky, které jsou totiž na programu, jsou až od 20. dubna turnaje ve Stuttgartu a Istanbulu.

Následovat by měl pražský turnaj WTA (od 27. dubna), který ovšem bude také s největší pravděpodobností zrušen.

„V situaci, které dnes panuje v Evropě a České republice, si bohužel nedovedu ani teoreticky představit, že by na přelomu dubna a května turnaj proběhl. Po dnešní krizové poradě a zvážení všech okolností jsme v tomto duchu informovali dopisem WTA i největší partnery a sponzory akce,“ nechal se slyšet Miroslav Černošek, jehož Česká sportovní je promotérem celé akce.