Grandslamy bez diváků? Pořadatelé dvou nejbližších mají odlišné názory

- Filip Lefenda

Tenisové dění na celém světě upadlo do pomyslného spánku. Šířící se koronavirus přerušil veškeré mužské i ženské turnaje, odloženo pak bylo i dubnové finále Fed Cupu. Den ode dne tak vzrůstají obavy z (ne)konání nadcházejících grandslamů, přičemž jednou z variant je hraní bez přítomnosti diváků.

Pořadatelé dvou nejbližších grandslamových podniků se k otázce pořádaní prestižních akcí bez fanoušků ovšem staví zcela rozdílně.

„Budeme se řídit doporučeními vlády a zdravotnických organizací. Pořádání turnaje bez diváků by bylo problémem nejen z ekonomického hlediska. Zvážíme ovšem všechny možnosti. Rozhodnutí nebude na federaci, uděláme ho my,“ nechal se slyšet ředitel Roland Garros Guy Forget.

Ten tak teoretickou možnost, že by se pařížský antukový grandslam uskutečnil „za zavřenými dveřmi“, přímo nevyloučil. Z ostrovů ovšem vanou hlasy opačné.

„Představa, že by se nejslavnější turnaj světa konal bez diváků, je pro nás nepřijatelná,“ zní z All England Clubu. „To bychom raději turnaj zrušili a divákům vrátili peníze za vstupenky,“ mají jasno londýnští organizátoři.

Start kvalifikace Roland Garros je zatím plánován na 18. května. O hlavní soutěž Wimbledonu by se mělo na tamější trávě bojovat od 22. června.

Příští týdny napoví.