Vítězili, přesto museli domů. Čeští tenisté reagují na koronavirus

- Filip Lefenda, David Schlegel

Tento týden patřili k těm spokojenějším. Trio Marek Gengel, Petr Michnev a Vít Kopřiva bojovali každý v jiné části světa o solidní turnajový výsledek, ve čtvrtek ale přišla rána – turnajové dění je vinou rychle se šířícího nového typu koronaviru s okamžitou platností přerušeno. Místo dalších zápasů tak čekalo hráče cestování domů. Jak na situaci reagovali?

K zápasu čtvrtfinále čtyřhry na challengeru v jihoafrickém Potchefstroomu se chystal Marek Gengel, poté ale ATP rozhodla o přerušení turnajového dění na dobu minimálně šesti týdnů. „Nejprve program narušil déšť, o hodinu později pak zrušila turnaj ATP,“ popisoval pro Tenisový svět přímo z místa dění čtyřiadvacetiletý Čech.

„Tento krok chápu. To, že byly zrušeny turnaje na příštích šest týdnů, respektuji. Myslím však, že tenhle týden se měl ještě dohrát. Je to škoda pro všechny hráče, kteří tady jsou a cestovali sem takovou dálku,“ zamýšlel se nad zavedením náhlých opatření tenista z páté světové stovky.

O možnost bojovat o dobrý turnajový výsledek připravil koronavirus v řeckém Irakliu Petra Michneva. Ten postoupil do semifinále čtyřhry, v pátek ale hrát o finále nebude. „Turnaj je zrušen. Nebude se dohrávat, takže letíme domů,“ smutnil třicetiletý tenista.

I on však rozhodnutí chápe. „Určitě je to dobře. Zdraví máme jen jedno,“ připomíná. Žádnou zvýšenou nervozitu přitom nezaznamenal. „Spíše jsem byl překvapený, že se mělo pokračovat, když se všechny sportovní akce v Evropě rušily,“ dodal Michnev.

Opatření zasáhla také Víta Kopřivu. Dvaadvacetiletý Čech si zkraje března vysloužil premiérovou nominaci do daviscupového týmu. Po týmové soutěži odcestoval do Chorvatska, kde v Poreči absolvoval první dvě letošní střetnutí na oblíbené antuce. A úspěšně – Po výhrách nad Maďarem Marozsanem a Polákem Ciasem měl hrát Kopřiva v pátek o semifinále.

„Rád bych zůstal, ale všechno se ruší,“ napsal Tenisovému světu s tím, že vyráží autem předčasně zpět do České republiky.

Turnajový kalendář je tak momentálně prázdný. Zápasy na okruhu ATP budou pokračovat nejdříve 27. dubna, ITF pak pozastavila své turnaje do 20. dubna. Veškeré soutěže zrušil vinou vyhlášení nouzového stavu také Český tenisový svaz.