Game, set and match koronavirus! ATP a ITF pozastavily své okruhy

- Michal Hladký

V dnešních odpoledních hodinách vydaly ATP a ITF oficiální zprávy, ve kterých se píše, že v následujících týdnech se nebudou konat žádné turnaje na těchto okruzích. A ty, které momentálně probíhají? S okamžitou platností bylo rozhodnuto, že se nedohrají.

Ve zprávě od ATP se píše, že se v nadcházejících šesti týdnech neuskuteční žádný z plánovaných turnajů. A ty, které momentálně probíhají, budou s okamžitou platností ukončeny.

„Naše vyjádření nevzniklo lehce, představuje ohromnou ztrátu pro pořadatele, hráče i fanoušky. Nicméně se jedná o správné rozhodnutí, které má za úkol ochránit zdraví a bezpečnost našich hráčů," okomentoval zprávu Andrea Gaudenzi, předseda organizace ATP.

Z českých hráčů zpráva bezprostředně ovlivnila Marka Gengela. Ten se v době, kdy vyšla, nacházel na kurtu v jihoafrickém Potchefstroomu, kde právě probíhá turnaj v rámci Challenger Tour. Ve čtvrtfinále čtyřhry narazil se svým rakouským parťákem Davidem Pichlerem na dvojici Reboul/Doumbia. Zápas trval několik gemů, načež musel být kvůli vydané zprávě zrušen. 

Dlouho na sebe nedala čekat ani zpráva od ITF, která pozastavila Tour nejméně do 20. dubna. Organizace ITF byla oproti ATP ke svým tenistům o něco shovívavější — zápasy, které jsou naplánovány na dnešek, se mohou dohrát. „Naše skupina, která byla založena pro monitorování problému s nákazou COVID-19, se rozhodla pro toto řešení po komunikaci s experty na bezpečnost a na ochranu zdraví," odůvodnila ITF své rozhodnutí. 

Český tenisový svaz vydal podobné rozhodnutí už v úterý, kdy česká vláda nařídila, že se nesmí pořádat akce s návštěvou více jak 100 osob. Oficiální zpráva zní takhle: „Český tenisový svaz s účinností od 10.3.2020 do 31.3.2020 vydává následující rozhodnutí: Ruší se všechny soutěže zařazené do oficiální termínové listiny ČTS ve všech věkových kategoriích."