Turnaj WTA v Praze se zřejmě zruší! Finále Fed Cupu odloženo

- redakce

Středeční odpoledne nepřineslo tenisovým fanouškům příznivé zprávy. Premiérový ročník finálového turnaje Fed Cupu, který se měl uskutečnit od 14. do 19. dubna, byl odložený na neurčito. Následně přišla i nepříznivá zpráva ohledně největšího českého turnaje – J&T Banka Prague Open, který bude nejspíš zrušen úplně. Tradiční turnaj kategorie WTA byl je naplánovaný v rozmezí 25. dubna až 2. května. „Bohužel si ani teoreticky nedovedu představit, že by na přelomu dubna a května turnaj proběhl," uvedl majitel agentury České sportovní Miroslav Černošek.

Bezpečnostní opatření kvůli koronaviru pokračují. Nejprve byl na poslední chvíli zrušen „pátý grandslam" sezóny v Indian Wells. Během středy se ke všemu dostavila informace o přeložení finálového turnaje Fed Cupu v Budapešti, kde při premiérové akci mělo startovat dvanáct zemí.

Akce se zatím přesouvá na neurčito, avšak reálně hrozí, že se neuskuteční vůbec.

„Je to zpráva, která se dala čekat a rozhodnutí je třeba respektovat. Fedcupový turnaj v Budapešti byl příležitostí pro český tým vybojovat zpět trofej pro vítěze, lokace byla ideální pro diváka, ale to vše jde stranou, když toto těžké rozhodnutí chrání zdraví a životy Evropanů. Dovedu si představit, jak těžko se organizátorům přijímalo. Věřím a přeji si, aby se letos našel termín náhradní," okomentoval situaci prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka.

O necelý týden později se v České republice má pořádat jediný turnaj WTA – J&T Banka Prague Open. Jelikož od úterních 18:00 platí na našem území mimo jiné zrušení všech sportovních akcí do sto osob, tak se o uskuteční podniku začalo v uplynulých dnech hlasitě spekulovat. Podle nejnovějšího vyjádření Miroslava Černoška je celý turnaj v současnosti výrazně v ohrožení a nejspíš bude zrušen.

„V situaci, které dnes panuje v Evropě a České republice, si bohužel nedovedu ani teoreticky představit, že by na přelomu dubna a května turnaj proběhl. Po dnešní krizové poradě a zvážení všech okolností jsme v tomto duchu informovali dopisem WTA i největší partnery a sponzory akce,“ nechal se slyšet Miroslav Černošek, jehož Česká sportovní je promotérem celé akce.

Pokud se turnaj J&T Banka Prague Open skutečně zruší, tak nejen pro české fanoušky to bude představovat velkou ránu. Domácím tenistkám se zde totiž v posledních letech velmi dařilo.

Karolína Muchová loni v Praze došla až do finále, před dvěma lety ve dvouhře vyhrála Petra Kvitová. Čtyřhru tehdy ovládla česko-americká dvojice Květa Peschkeová, Nicole Melicharová. V sezóně 2017 byla výhru od titulu ve dvouhře Kristýna Plíšková, ve finále čtyřhry Květa Peschkeová s Němkou Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou přehrály debl Lucie Hradecká Kateřina Siniaková.