Roland Garros se klepe před koronavirem. Hrozí zrušení olympiády?

- Radek Štohl, Jan Havlovic

Začalo to zrušením megaturnaje v Indian Wells. S největší pravděpodobností bude kvůli koronaviru potká stejný osud i následující Masters v Miami. Už během středy se odložil finálový turnaj Fed Cupu, u nějž taktéž hrozí úplné zrušení. A tenisoví fanoušci po celém světě s obavami hledí k Roland Garros. Pravděpodobnost zrušení tohoto grandslamu je velká. A co olympiáda?

Tenisový kalendář dostává v posledních dnech citelné rány. Nejprve kvůli koronovairu přišli tenisoví fanoušci o podnik v Indian Wells, nejvtěší a nejprestižnější turnaj po grandlsamech. Stejný osud nejspíše brzy potká i turnaj v Miami. 

Pondělní zprávy pořadatelů Miami Open přitom hovořily o tom, že přípravy jdou podle plánu a akce by se měla uskutečnit. Situace na Floridě se však během posledních hodin rapidně změnila a byl zde vyhlášen mimořádný stav.

Spojené státy americké již opustil i aktuálně nejlepší tenista světa Novak Djokovič, který odletěl s týmem zpět do Evropy. Podobně se zachovala i Ukrajinka Dajana Jastremská, která se narychlo zbalila a nabrala směr Ukrajina. 

Již ve středu rozhodla ITF o odložení finálového turnaje Fed Cupu, který měl proběhnout v Budapešti. V současnosti bylo v Maďarsku potvrzeno „jen" třináct případů nakažených koronavirem a žádný občan této nemoci v dané zemi nepodlehl, přesto je pořádání akce v původním termínu (polovina dubna) nereálné. Pořadatelé momentálně hledají náhradní termín či jiné místo, hrozí ale úplné zrušení akce.

Finálové akce Fed Cupu se mělo zúčastnit dvanáct reprezentačních týmů napříč celým světem včetně České republiky.

Zrušení finále Fed Cupu by ke všemu výrazně ohrozilo účast Petry Kvitové na olympijských hrách v Tokiu, které jsou pro profesionální tenisty naplánovány na 25. července až 2. srpna. Nedávno třicetiletá Češka totiž účast ve finále Fed Cupu potřebuje, aby se mohla kvalifikovat na olympiádu. Od minulých her totiž odehrála v ženské týmové soutěži pouhé čtyři zápasy ve dvouhře, což je pro její kvalifikaci do Japonska nedostatečný počet.

Avšak otázkou je, zda kvalifikace na olympijské hry vůbec bude podstatná. Vzhledem k aktuální situaci totiž hrozí dokonce zrušení samotné olympiády. Její začátek je sice plánován až na 24. července, avšak jedná se o tak megalomanskou akci s účastí většiny světových národů, že obavy jsou na místě. Japonci pomalu začínají připravovat krizový plán a sčítat teoretické ekonomické ztráty, které by zrušení her mohlo přinést.

Japonsko se navíc nachází blízko Číně – tedy blízko ohnisku nákazy. Dobrou zprávou ale je, že situace v zemi není zatím tak strašná jako například v Číně nebo Itálii či Francii.

V Praze se hrát nejspíš nebude, Roland Garros v ohrožení
Fed Cup není jedinou událostí bílého sportu, která by se v letošním kalendářním roce nemusela uskutečnit. Tenisová veřejnost se mimo jiné upíná na jediný turnaj WTA v České republice, J&T Banka Prague Open. Podle středečního vyjádření Miroslava Černoška se však pořádání turnaje jeví v této chvíli jako téměr nereálné a začalo se s přípravou na zrušení turnaje.

Hned po skončení této akce by se měl rozjet další domácí podnik –  I.ČLTK Prague Open by MONETA Money Bank – challengerový turnaj mužů a nižší kategorie ITF žen. I tento turnaj je ve velkém ohrožení. Vše se bude odvíjet od nařízení české vlády, která od úterních 18:00 mimo jiné nařídila zrušení všech sportovních akcí do sto osob.

Tenisový kalendář je tradičně nabitý řadou evropských turnajů. Jedním z letošních vrcholů je zajisté Roland Garros, které by se podle původního harmonogramu mělo odehrát od 18. května do 7. června. Loni se na Roland Garros fantastickým úspěchem a finálovou účastí blýskla Markéta Vondroušová, která během cesty do finále dvouhry neztratila jediný set. 

Bohužel je velice pravděpodobné, že kvůli koronaviru se Roland Garros stane prvním zrušeným grandslamem. Situace ve Francii je momentálně vážná – země hlásí přes 2300 nakažených, 50 mrtvých a další stovku lidí ve vážném stavu. Čísla navíc každým dnem výrazně rostou. Pokud se situace brzy razantně nezlepší, French Open se zřejmě hrát nebude.