Další Masters v ohrožení. Grandslamy zatím v bezpečí, ale s otazníkem

- Jan Vojkůvka

Situace kolem koronaviru Covid-19 začíná nabírat skutečně nevídané rozměry. Epidemie, jež se podle Světové zdravotnické organizace může změnit v pandemii, ovlivňuje sportovní dění po celém světě. A u zrušeného turnaje v Indian Wells zůstat nemusí.

Další velký podnik ATP a WTA, který je s otazníkem, je turnaj v Miami, který se hraje od 25. března. Ač je upozorňováno, že epidemie koronaviru zatím nenarušuje plán tohoto turnaje, zvýšená bezpečnostní opatření budou součástí celé této akce.

Nejedná se však o Miami, kde hrozí zrušení podobně jako v Indian Wells. V ohrožení je totiž turnaj Masters a WTA v italském Římě. Ten se má hrát od 11. května a v Itálii byly aktuálně zrušeny veškeré sportovní akce až do začátku dubna s tím, že toto opatření může být i prodlouženo.

Karanténa, jež byla v Itálii kvůli šířící se epidemie zavedena, se může dotknout i těchto velkých antukových turnajů. Rušeny jsou mezitím i menší podniky, jež se měly v Itálii hrát, jelikož zde již neplatí nařízení o uskutečňování sportovních událostí bez přítomnosti diváků, nýbrž kompletní zákaz.

Epidemie viru Covid-19 se přitom šíří i v dalších zemích Evropy jako je Německo, Francie či Španělsko. To jsou další destinace, kde se během antukové části sezony budou konat velké turnaje ATP a WTA. A také grandslamové Roland Garros na konci květa.

Tyto turnaje a grandslamy zatím zůstávají v kalendáři beze změn, ale panují obavy, že by mohly být rovněž uskutečněny za přísných podmínek, případně zcela zrušeny. Tuto obavu sdílí například Lleyton Hewitt, bývalá světová jednička, který upozornil, že zrušením turnaje v Indian Wells to nekončí.

Naopak šéf ATP Andrea Gaudenzi uvedl, že po zrušení podniku v Indian Wells zůstávají další plánované akce v kalendáři beze změny. Situaci doslova nazval jako „status quo“. Rozhodovat o svých turnajích tak budou pořadatelé, případně vlády daných zemí. Obdobně se vyjádřil i šéf WTA Steve Simon, který nechce ohledně dalšího vývoje situace spekulovat.