„Pátý grandslam“ se v březnu neuskuteční, turnaj v Indian Wells byl zrušen kvůli koronaviru

- Filip Lefenda

Šok nejen pro tenisové fanoušky, ale především i samotné tenisty. Prestižní podnik v americkém Indian Wells, jehož hlavní soutěž měla začít už tuto středu, se neuskuteční. Organizátoři neuspořádají podnik, jemuž se pro jeho význam přezdívá "pátý grandslam", z obav ze šíření smrtícího koronaviru.

„Jsme zklamaní, že se turnaj neuskuteční. Zdraví všech je však na prvním místě,“ zdůvodnil nelehké rozhodnutí někdejší čtvrtý hráč světa Tommy Haas, ředitel akce. Podnik by se podle něj mohl konat v jiném termínu, pravděpodobnost takového scénáře ale značně snižuje nabitý turnajový kalendář i vysoké letní teploty, které v Kalifornii v pozdějších měsících panují.

Ke zrušení přistoupili pořadatelé jen několik hodin před startem turnaje. V pondělí měla odstartovat kvalifikace, ve středu pak hlavní soutěž žen.

Většina tenistů už je přitom v "místě dění", výjimkou nejsou ani nejlepší Češky Karolína Plíšková s Petrou Kvitovou. Není přitom vyloučeno, že zrušeny budou i další akce. Otazník visí zejména nad Miami, kde se koná turnaj mužů a žen bezprostředně po Indian Wells.

„Rozhodnutí chápeme. Zatím je brzy spekulovat o dalších turnajích. Situaci bedlivě monitorujeme,“ prozradil šéf WTA Steve Simon.

V loňském roce navštívil turnaj v Indian Wells rekordní počet návštěvníků, do ochozů si našlo cestu 475 tisíc tenisových příznivců. „Není tedy ve veřejném zájmu fanoušků, tenistů a sousedících oblastí, aby se turnaj letos uskutečnil. Všichni se musíme spojit, abychom chránili komunitu před vypuknutím koronaviru,“ vyzval Martin Massiello, výkonný viceprezident společnosti Eisenhower Health.

Titul měli v kalifornské poušti obhajovat Rakušan Dominic Thiem, zatímco obě poslední ženské finalistky – Kanaďanka Andreescuová a Němka Kerberová – se z turnaje už dříve omluvily.