Těžká volba se vyplatila, oddechl si Navrátil. Postup do Madridu považuje za inspirující

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Jaroslav Navrátil se dočkal zasloužené odměny za trpělivost a vytrvalost. Český daviscupový kapitán s nadšením sledoval svého svěřence Jiřího Veselého, jak díky znovunalezenému sebevědomí poslal Českou republiku do finále Davis Cupu v Madridu. „Náš mužský tenis si takovou vzpruhu po mnoha barážích zasloužil. Vyplatilo se, že jsem vsadil na zkušenost,“ hodnotil Navrátil.

Po neúspěšné daviscupové baráži v roce 2017 český kapitán Jaroslav Navrátil říkal, že neopustí potopenou loď. To splnil, a tak může o dva a čtvrt roku později radostně kormidlovat stále výkonnější český tým, který si po vítězství 3:1 nad Slovenskem zajistil účast na finálovém klání v Madridu.

„Už loni jsme byli blízko, s Nizozemci jsme prohráli debl z mečbolů. Jsem rád, že se vyplatila má volba pro čtyřhru, kam jsem postavil Jonáše Forejtka a Zdeňka Koláře. Nedovedu si představit, že by Jirka Veselý zvládl debl a po něm tak náročné utkání proti Andreji Martinovi,“ shrnul Navrátil.

Podle vašich pátečních slov to vypadalo, že do čtyřhry nastoupí Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Co stálo za změnou rozhodnutí?
Jirka i Lukáš mi při společném sezení řekli, že se jim do deblu nechce. Věděli, že Filip Polášek a Igor Zelenay jsou velmi kvalitní pár, že by je to stálo hodně sil a že kdyby prohráli, nastupovali by do singlu unavení. Právě to se stalo Jirkovi v Bosně.

Jiří Veselý i tak tvrdil, že mlel na konci duelu proti Andreji Martinovi z posledního…
Andrej odehrál neskutečný zápas, působil minimálně jako hráč top 50. Jirkovi pomohl vyhraný turnaj (v Puné, pozn. red.) a odvrácené mečboly. V zápase převáděl forhendy, které jsem u něj dlouho neviděl.

Úspěch v podobě postupu do Madridu musí být velká vzpruha i pro vás osobně. Dává vám novou chuť do práce?
Ano, práce chutná samozřejmě lépe. Poslední roky byly pro náš mužský tenis chudé.

Teď se to ale postupně lepší…
Jirka se dostal na 64. místo a myslím, že neřekl poslední slovo. Mohl by být i číslo třicet. Byl bych velice rád, kdyby se chytil Lukáš Rosol. Tenisově to určitě není špatné, už je ale trochu starší a má pohybový deficit. Uvidíme, co bude dál. Jirka může tým ještě několik let táhnout a mladí se mezitím můžou dostat do stovky nebo i výš. Že se tato parta probojovala do Madridu, je pro mladé inspirací.

Především mladých se týká klíčový prvek reformovaného Davis Cupu – obrovské finanční odměny…
Ekonomická stránka je velmi důležitá. Jen Jirka Veselý a Lukáš Rosol zažili velké peníze, ostatní ne. Je to finanční vzpruha za zásluhy všech hráčů v týmu, byl jsem s nimi spokojen.

Už jste pokukoval po potenciálních soupeřích pro Madrid?
Viděl jsem skupiny posledního ročníku. Dá se tam uspět. Pochopitelně nevíme, kdo tam přijede. Týmy můžou být oslabené, někteří hráči možná upřednostní přípravu na novou sezónu (finále Davis Cupu se hraje v pozdním termínu od 23. do 29. listopadu, pozn. red.). Důležité je, že tam jsme. Pojedeme reprezentovat Českou republiku a určitě se nebudeme chtít ztratit. Na přípravu je více než půl roku.

Jistě jste sledoval loňské madridské finále. Jaký byl váš dojem?
Z diváckého hlediska mě to zklamalo. V publiku to stálo na Španělech. Díky tomu, že domácí vyhráli, to byl úspěšný turnaj. Jiná otázka by byla, kdyby Španělé prohráli…

A váš názor na časový rozvrh, kdy některé zápasy končily až pozdě v noci?
Ideální to není. Musíme počítat s tím, že kvůli divákům se bude začínat i v osm večer. Je nutné to respektovat a připravit se.