Dojatý hrdina Veselý: Slavit jdeme všichni! Díky, že jste při mně stáli

- Marek Bartošík, Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Vyšlo mu to! Jiří Veselý se stal českým daviscupovým hrdinou, když dvěma body proti Slovákům zajistil své reprezentaci účast na finálovém turnaji Davis Cupu v Madridu. „Jsem speciálně rád, že se mi to povedlo právě v této soutěži po všech těch mých trápeních,“ líčil hrdina Veselý po vítězství 4:6, 7:5 a 7:5 nad Andrejem Martinem.

Kdo si počká, ten se dočká. Jiří Veselý si dosud v Davis Cupu musel spíše vytrpět zklamání, dokonce přemýšlel o tom, že týmovou soutěž zabalí. Teď se ale dočkal nejsladší odměny za to, že to nevzdal.

Lídr týmu ve federálním derby na Slovensku dovedl českou reprezentaci dvěma výhrami k postupu do finálového turnaje v Madridu. Ta druhá byla doslova infarktová – Veselý už se za stavu 4:6 a 2:5 chystal na to, co řekne novinářům po porážce. Pak ale nebývalou bojovností celý zápas s Andrejem Martinem otočil.

„Jsem strašně vděčný, že se mi to po všech těch trápeních v Davis Cupu konečně povedlo. Jsem rád za sebe, za české fanoušky i všechny lidi, kteří stojí při nás,“ radoval se Veselý po velkolepém obratu proti Andreji Martinovi, čímž zajistil českému týmu třetí bod a postup na finálový turnaj Davis Cupu v Madridu.

Jenže ani když Veselý před tím otočil druhý set, svého soupeře nezlomil. Houževnatý Martin se v desáté hře rozhodujícího dějství po vynikající forhendové ráně dokonce dostal k mečbolu, který ale český tenista odvrátil tvrdým servisem.

„Musím uznat kredit Andrejovi, hrál tenis první třicítky. Až na konci byl nervóznější,“ vyslal vzkaz plný respektu svému soupeři.

Veselý se k vlastním mečbolům dopracoval po brejku na 6:5 ve třetím setu. První pokus mu ale nevyšel, míč z jeho rakety skončil daleko v autu. Druhou šanci už proměnil, když třicetiletý Slovák, vysílen bezmála třemi hodinami boje, poslal return pomalého druhého podání jen do sítě.

„Trochu se mi rozklepala kolena, což ale byla nakonec výhoda. Kdyby byl můj servis rychlejší, on by to v klidu zahrál. Takto jsem mu tam hodil žabičku a on na to vůbec nebyl nachystaný,“ vrátil se k poslednímu míči zápasu český lídr.

Pak už mohla začít oslava, která se postupně přenese mimo bratislavskou AXA arénu. „Slavit jdeme všichni, nikdo nemá propustku,“ měl jasno strůjce českého vítězství, kterému už z pozápasových oslav pomalu odcházel hlas.

Veselý se z hráče, který v Davis Cupu nedokázal naplnit potenciál, rázem stal prvotřídním hrdinou. „Jsem rád za české fanoušky, vím, že jsem je mnohokrát zklamal, ale vždycky při mně stáli,“ zakončil s dojetím.