Davis Cup: Češi míří do Madridu! Rozhodující bod vybojoval po obratu Veselý

- Jan Havlovic

Český daviscupový tým si zahraje premiérově na finálovém turnaji v Madridu! Výběr Jaroslava Navrátila uspěl ve federálním derby proti Slovensku, když zvítězil v poměru 3:1. Rozhodující třetí bod vybojoval Jiří Veselý, který v bezmála tříhodinové bitvě přetlačil Andreje Martina po setech 4:6, 7:5 a 7:5.

Veselý přetlačil Martina a zajistil Čechům postup
Český daviscupový tým si poprvé zahraje na finálovém turnaji v Madridu! Postaral se o to zejména Jiří Veselý (64.), který přetlačil Andreje Martina (95.) v bezmála tříhodinové bitvě po setech 4:6, 7:5, 7:5 a získal rozhodující třetí bod! Výběr Jaroslava Navrátila tak ovládl premiérové federální derby proti Slovensku v rámci Davisova poháru.

Blízko vítězství byl však v průběhu večerního sobotního utkání Andrej Martin, který po vítězném prvním setu vedl ve druhé sadě již 5:2. Veselý však získal pět gemů v řadě a vynutil si rozhodující set. 

V něm se české týmové jedničce podařilo odvrátit v desátém gemu mečbol a v jedenácté hře zaútočila. Šestadvacetiletý tenista původem z Příbrami využil v pořadí druhý mečbol a mohl začít s týmovými kolegy postup na finálový turnaj v Madridu. 

Slováci ovládli čtyřhru
Filip Polášek s Igorem Zelenayem zvítězili v sobotní čtyřhře a snižují z pohledu domácího Slovenska na 1:2. Český pár ve složení Jonáš Forejtek a Zdeněk Kolář nestačil na zkušenou slovenskou dvojici, když prohrál za 82 minut po setech dvakrát 4:6. Mladí Češi odvrátili celkem pět mečbolů soupeřů, Slováci ukončili utkání až při vlastnim podání. 

„Jsem nesmírně rád, že jsem dostal šanci. Byl bych ještě radši, kdybychom přidali bod. Doufejme, že to kluci v singlu dotáhnou do vítězného konce,“ řekl přímo na antukovém dvorci v Axa Areně debutant Zdeněk Kolář v rozhovoru pro ČT Sport.

Davis Cup, Bratislava (muži, SVK, antuka)

Kvalifikace o Madrid
Jozef Kovalík (SVK, 121.) – JIŘÍ VESELÝ (64.) 3:6, 5:7
Andrej Martin (SVK, 95.) – LUKÁŠ ROSOL (179.) 4:6, 4:6

Polášek, Zelenay – FOREJTEK, KOLÁŘ 6:4, 6:4
Andrej Martin (95.) – JIŘÍ VESELÝ (64.) 6:4, 5:7, 5:7