ITF

Demolice a kanáři! Kolodziejová smetla nasazenou osmičku

- Radek Štohl

Miriam Kolodziejová si poprvé v letošní sezoně zahraje semifinále dvouhry. Dvaadvacetiletá hračka ve čtvrtfinále nižší kategorie řeckého turnaje v Irakliu neztrácela čas s osmou nasazenou Oleksandrou Olijnikovou, kterou za šestapadesát minut porazila dvakrát 6:0.

Česká hráčka se uplynulou sezónu zúčastnila jen sedmi turnajů na okruhu. Kvůli problémům s levým zápěstím absentovala od února do listopadu, v polovině předposledního měsíce se vrátila titulem na halovém MČR. Do konce sezóny odehrála dva domácí turnaje, v Jablonci postoupila do finále.

Letošní ročník začal pro Kolodziejovou čtvrtfinálovou účastí v Monastiru, na následujících třech turnajích vyhrála dva zápasy. S přechodem na antuku se však dostavily lepší výsledky. V Irakliu zvládla tříkolovou kvalifikaci a první kolo hlavní soutěže, vypadla až s favorizovanou Andreeou Roscaovou.

Od pondělí hraje v Řecku druhý turnaj v řadě, na stejném místě znovu uspěla v kvalifikaci (po zápasech 6:0, 6:0 a 6:2, 6:0). Koloziejové se dařilo také v úvodních dvou utkáních hlavní soutěže, nevyzrála na ni Ioana Gasparová (6:4, 6:2) a Karola Bejenaruová (6:1, 6:2).

Ve svém druhém čtvrtfinále sezóny se Češka utkala s osmou nejvýše nasazenou tenistkou turnaje Oleksandrou Olijnikovou (617. žebříčku dvouhry). Na místo předpokládaného vyrovnaného duelu se však konalo jednoznačné vítězství.

Kolodziejová se během celého zápasu dostala k osmi brejkbolům, přičemž uspěla hned v šesti případech. Při svém podání naopak odvrátila deset šancí protihráčky, shodně po pěti v každém setu. Ve druhé sadě se někdejší 256. hráčce dvouhry více dařilo na servisu, ztratila na něm sedm fiftýnů. Během pátečního dopoledne nebylo k vidění jediné eso.