Chvíle pro novou generaci! Cítím se tak dobře jako nikdy, říká lídr Veselý

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Do třaskavého derby se Slovenskem zbývá pouhý den. Za Česko rozehraje celé klání Jiří Veselý, druhý zápas odehraje v pátek Lukáš Rosol. „Jirka Veselý byl jasný. Zvolit dvojku nebylo jednoduché, ale nebyl čas na hrdinství. Rozhodla zkušenost Lukáše Rosola,“ řekl kapitán Jaroslav Navrátil s tím, že pro sobotní zápasy se může nominace změnit.

O pozici dvojky do pátečních singlů se kromě Lukáše Rosola „hlásil“ i osmnáctiletý Jonáš Forejtek, který loni záchranářský souboj v Bosně zvládl neskutečně, když vyhrál při premiéře v Davis Cupu oba své zápasy.

„Pro mě rozhodla zkušenost, Jonáš přijel ze dvou turnajů v Turecku malinko unavený, nebylo to teď v tréninku ono,“ okomentoval svou volbu Navrátil. „Po pátku uvidíme dál, jak to bude vypadat. Jsme jako tým a pro sobotu není nic jasně dané,“ dodal český kapitán.

V pátek už s jistotou začne celé klání proti Slovensku česká jednička Veselý proti slovenské dvojce Kovalíkovi. Následovat bude zápas české dvojky Rosola a slovenské jedničky Martina.

Ve slovenské AXA aréně by měla Čechy čekat bouřlivá atmosféra a čtyři tisíce diváků, i proto padla v pátek volba na čtyřiatřicetiletého Rosola, který už má s podobným prostředím velké zkušenosti.

V sobotu se pak začne čtyřhrou, kde je zatím česká nominace nejasná (zatím je psaná dvojice Forejtek, Kolář). A je možné, že do posledních dvou singlových zápasů dá Navrátil šanci někomu jinému kromě dvojice Veselý, Rosol – dost bude záležet na průběhu utkání.

Skvělou zprávou každopádně pro český tým před víkendem je, že jednička Jiří Veselý je podle svých slov v nejlepším rozpoložení, jaké v Davis Cupu zažil. Nedávno po pěti letech vyhrál titul na okruhu ATP a opět se tak natrvalo zabydlel v první světové stovce.

Mentální blok, který Veselému dlouho bránil pod českými barvami předvést stoprocentní výkony, by tak snad měl být zažehnán. „Věřím, že o víkendu předvedu formu z posledních týdnů a moje výkony v Davis Cupu posunu o krok dál,“ řekl bojovně naladěný Veselý.

Podaří se tak Veselému konečně naplnit potenciál, aby jako lídr vedl novou českou generaci tenistů? Doufejme. Český fanoušek po daviscupových titulech z let 2012 a 2013 marně baží po dalším týmovém úspěchu.

„Předešlou generaci musíme hodit za hlavu. Byla veleúspěšná, ale nemůže nás svazovat to, co všechno vyhráli. To bychom se z toho zbláznili a sami nic nedokázali. Musíme se soustředit na sebe a v naší generaci získat co nejlepší výsledky,“ dodal Veselý.

Jeho slova podpořil i o dost zkušenější spoluhráč Lukáš Rosol. „Měl jsem štěstí, že jsem byl částí poslední úspěšné generace a pomohl jsem několika vyhranými zápasy v Davis Cupu. Jsem rád, že mohu zažít i novou éru hráčů. Věřím, že kluci brzy dorostou do kvalit Tomáše Berdycha nebo Radka Štěpánka. Během pár let snad budeme trvalými účastníky finále v Madridu a nebudeme muset bojovat o záchranu, ale třeba o semifinále nebo i vyšší mety.“

Jestli jsou tato očekávání reálná, ukáže už tento víkend. Češi nevstupují do kvalifikačního zápasu s perfektně připravenými Slováky jako jasní favorité. Soupeř ale nedisponuje žádnou velkou hvězdou, český tým tak má velkou šanci vyhrát a postoupit na závěrečný finálový turnaj v Madridu.