ATP Cup je super, shodují se Češi. Rosol by uvítal jen jedinou týmovou soutěž

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z BRATISLAVY: Jako by se s mužskými týmovými soutěžemi roztrhl pytel. Kromě tradičního a obměněného Davis Cupu tenisté zápolí na novém ATP Cupu i na exhibičním Laver Cupu. Co si o reformách myslí čeští reprezentanti?

Elitní tenisté se můžou v současnosti zúčastnit až tří týmových akcí, což je věc donedávna nevídaná. Existuje výrazně upravený Davis Cup, jehož finále se hraje koncem listopadu, v lednu se koná zbrusu nový ATP Cup a v září pár let starý Laver Cup. Tato roztříštěnost se mnoha hráčům nelíbí, podobně uvažují i čeští daviscupoví reprezentanti.

„Davis Cup a ATP Cup by se mohly spojit, je to strašně rozházené. Celkově bych nechal jen jednu soutěž. Hráči by se pak mohli lépe připravit,“ sdělil Tenisovému světu své stanovisko Lukáš Rosol.

Zkušený reprezentant si podobně jako jeho týmový parťák Jiří Veselý pochvaluje termín ATP Cupu, který se koná těsně před Australian Open. Může tak sloužit jako ideální příprava na první grandslam sezóny.

„ATP Cup všem zapadá do turnajového programu,“ říká Veselý. „Naopak při Davis Cupu je nutné sezónu natahovat, finále je v naprosto nevhodný termín. Přijde mi to nešťastné.“

Česká týmová jednička upřednostňuje ATP Cup i díky bodovému ohodnocení. „Body do žebříčku jsou u mě na prvním místě. Díky nim má pro mě tato akce větší smysl a hodnotu,“ netajil Veselý.

Bodové dotace za týmovou soutěž jsou sympatické i osmnáctiletému Jonáši Forejtkovi, jenž si všiml většího úspěchu ATP Cupu u diváků.

„Konal se ve více městech, bylo to dobře udělané, a tak to sledovalo hodně lidí. Davis Cup na tom byl s návštěvností hůře. Formát ale není špatný, jen se hraje moc zápasů během docela krátké doby,“ upozornil Forejtek.

Ač tedy nejmladší člen českého výběru pro kvalifikační duel se Slovenskem v Bratislavě našel na novém Davis Cupu dílčí výhodu, nic se nezměnilo na tom, že Češi by nejraději reprezentovali na novém ATP Cupu.