Další trofej Brendy Fruhvirtové. Dvanáctiletá Češka dominovala ve Švédsku

- Radek Štohl

Brenda Fruhvirtová dala o sobě znovu vědět. Na přelomu ledna a února vyhrála neoficiální mistrovství světa do 14 let, o měsíc později získala trofej ve švédském Stockholmu. Fruhvirtová během celého turnaje nepřišla o jediný set, při cestě do finále ztratila pouhých šest gemů.

Na začátku následujícího měsíce oslaví teprve třináct let. Ani to však Brendě Fruhvirtové nebrání k tomu, aby si tenisově dokázala vyšlápnout na zkušenější soupeřky. Na turnaji ve švédském Stockholmu startovala v pozici nenasazené tenistky, před začátkem podniku jí ke všemu náležela šestašedesátá pozice kombinovaného žebříčku do 14 let.

V úvodním kole se Brenda Fruhvirtová utkala se sedmou nasazenou Aleksandrou Gabrovskou (16. místo), se kterou neměla slitování. Přehrála ji dvakrát 6:1. Ani ve druhém zápase na turnaji nebyla Fruhvirtová papírovou favoritkou, Varvaru Altuchovovou (34.) dokonce porazila bez ztráty jediného gemu.

Češka tak následně mohla hrát o čtvrtfinále, do kterého postoupila bez komplikací. S Vladou Kozakovou (38.) totiž přišla o jeden gem, pouhé dvě hry dovolila v utkání o semifinále čtvrté nasazené Anastasii Firmanové (8.), kterou smetla 6:1, 6:1.

Fruhvirtová se mezi posledními čtyřmi hráčkami turnaje utkala s nejvýše nasazenou Britou Martinovou (4.). Kdo by čekal delší zdržení na kurtu, musel být na omylu. Česká hráčka znovu ztratila jediný gem, Martinovou zdemolovala 6:0, 6:1. Na mladičkou tenistku tak čekalo finále.

O titul hrála se třetí nejvýše postavenou hráčkou podniku Darií Šadčenovovou (8.). Tenistky v prvním setu sehrály tiebreak, ve kterém nenasazená Češka vyhrála 7:3. Následující sada vyzněla pro Fruhvirtovou 6:3, vyhrála tak i dvanáctý letošní duel ve dvouhře do čtrnácti let. 

Dvanáctiletá tenistka se po výhře posunula na čtyřiadvacátou příčku kombinovaného žebříčku své kategorie. Na nejvyšších pozicích se nachází její krajanky. První je Nikola Bartůňková, hned za ní se ocitá Sára Bejlek.