Kapitáni před derby: Nic si nedarujeme. Zajdou na večeři?

- Radek Štohl

Už se to blíží. Za dva dny se v Davis Cupu rozjede první česko-slovenské derby, které rozhodne o listopadovém finalistovi. Nemalou úlohu budou v mužské týmové soutěži hrát také oba kapitáni, kteří se ve středu odpoledne představili na tiskové konferenci. „Prostředí na Slovensku je víc než přátelské. Všichni se těšíme na los a víkendové utkání," uvedl kapitán českého výběru Jaroslav Navrátil.

Tento zápas bude mít o náboj postaráno. A to nejen z historického hlediska. Slovenští tenisté se každoročně účastní Tenisové extraligy, která se pravidelně koná na konci sezóny. „Kovalík a Gombos za nás hráli v roce 2018 a 2019 v Prostějově. Jsme víc než kamarádi. Znám se dobře i s kapitánem Hrbatým. I díky tomu je tady prostředí více než přátelské. Všichni se těšíme na los a víkendové utkání," prohlásil Jaroslav Navrátil na tiskové konferenci.

Pikantní střetnutí podobně vidí také lídr slovenské lavičky Dominik Hrbatý. „Pro mě je vztah s Čechy plný kamarádství. Na turnajích spolu chodíme na večeře nebo spolu trénujeme – s Jirkou Veselým i Lukášem Rosolem. Oběma jsem dost pomáhal. Ale když hrajeme proti sobě, nic si nedarujeme a snažíme se ze sebe dostat to nejlepší. Možná je to ještě o to vyhrocenější. Po zápase si spolu ale zase sedneme a jdeme spolu na pivo," nechal se slyšet někdejší dvanáctý hráč dvouhry.

Během víkendu se očekává napínavá podívaná, což svými slovy podpořil také Jaroslav Navrátil. „Ani jeden tým nemáme hráče v první padesátce, utkání proto bude vyrovnané. Rozdíl mezi hráčem na šedesátém místě žebříčku a hráčem na stotřicátém místě není téměř žádný. Hodně důležitá bude aktuální forma. Finále v Madridu je nezbytné pro oba týmy. Je tam i velká finanční odměna," vyjádřil se dvaašedesátiletý trenér.

Kromě formy bude během víkendu také klíčová nominace hráčů. A Jaroslav Navrátil už má o své jedničce jasno. „Singla by určitě měl hrát Jirka Veselý, to je jasné vzhledem k jeho žebříčkovému postavení. O druhém hráči se musím rozhodnout dnes a nebo zítra podle tréninků," neprozradil zatím jméno druhého tenisty, který vzejde z kvarteta Lukáš Rosol, Jonáš Forejtek, Zdeněk Kolář a Vít Kopřiva.

Prvního hráče si zvolil také Dominik Hrbatý, který ale prozatím nechal veřejnost v očekávání. Více se tak zaměřil na to, jakou cestou by Slovensko mohlo získat důležité body. „Na druhém singlistovi bychom mohli být silnější než Češi. Ve dvouhrách to celkově bude padesát na padesát. Čtyřhra může být rozhodující. Máme tam Poláška, který je osmý na světě. Hodně se mi také líbil Igor Zelenay. takže i on by měl nastoupit. Ale rovněž čeští singlisté jako Veselý umí hrát debla skvěle," upozornil Hrbatý.

Středeční tisková konference se nesla v příjemné atmosféře. Jaroslava Navrátila přesto zarazil časový harmonogram víkendového střetnutí. „Zaskočilo mě, že v sobotu začínáme až od půl šesté. Když se totiž bude usilovat o rozhodující bod, tak je možné, že se bude hrát třeba až do půlnoci. To je nepříjemné jak pro hráče, tak pro diváky, protože by museli strávit v hale opravdu dlouhou dobu. Hráči jsou ale na toto z turnajů celkem zvyklí," okomentoval situaci Navrátil.

Páteční a sobotní zápasy měla doprovázet vyprodaná AXA Aréna NTC, v současné době pořadatelé prodali tři ze čtyř tisíc lístků. V uplynulých dvou týdnech byl o vstupenky zaznamenán nižší zájem.