Perný rok. Federer musel podstoupit neskutečný počet dopingových testů

- Jan Vojkůvka

Být jedním z nejlepších tenistů historie v sobě skrývá i určitá úskalí. Jedním z nich je i nutnost podrobit se až drastickému počtu testů na přítomnost dopingu v těle. Své o tom ví i Roger Federer, který se v sezoně 2019 musel nechat testovat hned ve 29 případech.

Bývalá světová jednička byla testována v roce 2019 podle deníku Blick hned devětadvacetkrát. Z toho devětkrát byl testován na turnajích a hned ve 20 případech v osobním volnu!

Nutnost být k dispozici antidopingovým komisařům prakticky každý den u Federera platí dvojnásob. Ohromný počet testů, které podstoupil mimo turnaje, vyráží dech. Na druhou stranu je to ale pochopitelné. Federer je fenomenální tenista a to i ve svém pokročilém věku.

Jak se dalo očekávat, všech 29 testů dopadlo negativním výsledkem. Federer je po celou svou kariéru čistý, doping se mu obloukem vyhýbá a dvacetinásobný grandslamový šampion je tak ideálním vzorem pro začínající tenisty, když v sobě dokáže skloubit tenisové umění s fair play a v době, kdy se to dopingovými skandály ve světě jen hemží, drží prapor čistoty sportu hodně vysoko.

Aktuálně třetí hráč světa, který se podrobil operaci kolene a vrátí se na kurty až během travnaté části sezony, v minulém roce vybojoval čtyři tituly v Miami, Dubaji, Halle a Basileji. V Indian Wells a ve Wimbledonu se prokousal až do finále.