Strach z koronaviru dostihl i Nadala. Bojí se o osud olympijských her

- Jan Vojkůvka

Strach z koronaviru, který je některými zveličován a jinými zase naopak podceňován, se šíří i sportovním světem. A nejedná se pouze o tenisty z Číny či přilehlých oblastí, kde se tato epidemie šíří nejvíce. Obavy z něj, a paniky kolem něj, má i Rafael Nadal, který se bojí, že kvůli němu přijde o olympijské hry.

Španělský tenista by měl na hrách v Tokiu reprezentovat svou zemi ve dvouhře i čtyřhře a v úvahu přichází také smíšená čtyřhra. K tomu je sice ještě daleko, ale přípravě na olympiádu hodlá věnovat maximum úsilí. I proto přijal divokou kartu do deblu v Indian Wells.

Jenže epidemie koronaviru může všechny jeho plány zhatit. Nejvíce je sice rozšířená v Číně, ale zasáhla už i Japonsko, kde se mají letní hry konat. A pokud se nepodaří šíření nemoci zabránit, jsou pak olympijské hry v ohrožení, což si ne každý chce připustit.

„Doufám, že je pod kontrolou, že je nalezen lék a tato nejistota, psychóza a strach jsou zastaveny,“ uvedl Nadal během turnaje v Acapulcu. „Nalezení léku je to nejdůležitější, a to nejen z hlediska olympijských her, ale z hlediska celého lidstva.“

Strach, že mohou být olympijské hry zrušeny kvůli šířící se nákaze, Nadal neskrývá. Navíc člen Mezinárodního olympijského výboru Dick Pound prohlásil, že olympiáda skutečně bude zrušena, pokud budou existovat závažné obavy o zdraví návštěvníků a sportovců.

„Olympijské hry jsou jednou z nejvýjimečnějších událostí na světě. Je to unikátní zkušenost a myslím, že je to nejtěžší turnaj, jaký se dá vyhrát, protože máte během kariéry jen dvě nebo tři šance,“ podotkl Nadal s tím, že nechce přijít o svůj sen bojovat o třetí olympijské zlato.

Na kontě má zlatou medaili z dvouhry z Pekingu 2008 a také ze čtyřhry z Ria v roce 2016. V Tokiu chce svou sbírku rozšířit. Dostane ale vůbec šanci?