Cahill zkritizoval neúměrné navyšování prizemoney. V Dubaji rozdávali za výhru tři a půl milionu

- Jan Havlovic

Darren Cahill se na svém twitterovém účtu opřel do organizace WTA za neúměrné navyšování prizemoney na turnajích. Za příklad ukázal listinu odměn za turnaj v Dubaji, kde byl finanční skok mezi čtvrtfinále a semifinále bezmála 150 tisíc dolarů (cca 3 450 000 Kč). Na jeho tweet reagovala řada profesionálních tenistů. Cíl má být jasný – rozdělovat peníze rozumněji, aby se dostalo i na tenisty v nižších patrech žebříčku.

Současný trenér Simony Halepové otevřel téma, o kterém se v tenisovém světě diskutuje již delší dobu. Mezi světovými hvězdami a dalšími tenisty v nižších patrech žebříčku vzniká, alespoň co se týče finančního ohodnocení, čím dál tím větší propast. Za názorný příklad přiložil Cahill seznam prizemoney za turnaj v Dubaji. 

„Prizemoney se na turnajích kolo od kola zdvojnásobuje, ale v Dubaji se mezi čtvrtfinále a semifinále dokonce zčtyřnásobilo,“ pozastavil se australský tenisový odborník nad rozdělováním financí pro hráčky na únorovém podniku ve Spojených arabských emirátech.

Cahill tak nabádá WTA a také ATP k rozumnějšímu rozdělování prizemoney tak, aby se dostaly peníze i k tenistům v nižších patrech žebříčku. 

Na slova kouče Simony Halepové reagovala řada tenistů, například Nicole Gibbsová, Vasek Pospisil, Sam Groth a Bruno Soares. „Je to šílené. Proti tomuhle bojuji již set let,“ napsal deblový specialista Soares.

Deblistka Gabriela Dabrowská zapojila do diskuze také Rumunku Halepovou. „Simona by mohla mít dostatečný vliv, aby nám s tím pomohla,“ napsala Kanaďanka. „Ahoj Gaby, Darren už o tom se mnou mluvil a já s jeho slovy souhlasím,“ reagovala světová dvojka, která celý turnaj v Dubaji vyhrála. 

Kdo ví, třeba právě jeden nenápadný tweet Darrena Cahilla pomůže ke zlepšení této situace v tenisovém světě. Pro tenis jako takový by to bylo jedině dobře.