WTA

Kvitová postoupila do čtvrtfinále Dauhá! Dojde na velké derby?

- Radek Štohl

Petra Kvitová si počtvrté v letošní sezóně zahraje čtvrtfinále dvouhry. Osmá nasazená turnaje v Dauhá porazila v osmifinále Jelenu Ostapenkovou 6:2, 5:7, 6:1. Kvitová v dalším zápase může vyzvat Karolínu Plíškovou, kterou čeká Ons Jabeurová.

Češku znovu čekala soupeřka, se kterou měla vyrovnanou bilanci. Zatímco s Carlou Suarezovou-Navarrovou to bylo před úterním střetnutím 6:6, tak s Jelenou Ostapenkovou vyhrála tři duely a další tři prohrála. Dosud poslední zápas se konal předloni v Miami, kde uspěla Ostapenková. Ve středu ale diváci poznali jinou vítězku.

Lepší nástup do zápasu přitom zaznamenala Lotyška. Hned v úvodní hře uspěla na returnu a bez větších problémů potvrdila brejk. Kvitová si ale ztracené podání vzala zpátky, o chvíli později vedla 3:2. Následně se tenistky dostaly k jedné z nejdelších her zápasu. Češka v ní využila pátý brejkbol, čímž ještě narostla její psychická pohoda. Soupeřka naopak koncovku setu nezvládla, v závěrečných dvou gemech neuhrála jediný fiftýn.

Kvitové se ke všemu vydařil začátek druhého setu. Udržela si servis, při podání protihráčky vedla 40:0. Šance ale nevyužila, Ostapenková po odvrácených hrozbách získala druhý brejk zápasu. Hráčky se následně vinou silného větru trápily na servisech, ve zbytku sady bylo k vidění dalších pět brejků. O jeden více vydobyla mladší hráčka, která tak srovnala na 1:1 na sety.

Závěrečný set ale patřil osmé nasazené. Ve druhé hře vzala protihráčce podání, situace se opakovala také o dva gemy později. Jelikož Ostapenková nezužitkovala brejkbol v pátém a sedmém gemu, mohla Kvitová po druhém využitém mečbolu a dvou hodinách hry slavit postup do čtvrtfinále.

Vítězka ročníku 2018 v něm bude moci zabojovat o druhé letošní semifinále, když vyzve bud třetí hráčku světa Karolínu Plíškovou (vzájemné zápasy 3:1), nebo Ons Jabeurovou (vzájemné zápasy 1:0).

WTA

Qatar Total Open 2020, Dauhá (ženy, QAT, 3 240 445 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Jelena Ostapenková (LAT, 41.) – PETRA KVITOVÁ (11.) [8] 2:6, 7:5, 1:6