WTA

Tenisové sbohem. Šarapovová ukončila bohatou a úspěšnou kariéru

- Radek Štohl

Se světem bílého sportu se rozloučila další úspěšná tenistka. Na konci února se pro ukončení kariéry rozhodla Maria Šarapovová, která během působení na okruhu získala pět grandslamových trofejí. Celkově si připsala úctyhodných 645 vítězných zápasů.

Kariéra ruské tenistky byla velmi bohatá. Již v sedmnácti letech dobyla Wimbledon, o dva roky později si podmanila také grandslam v New Yorku. Další tituly se přidaly na Australian Open 2008 a French Open, kde uspěla v letech 2012 a 2014.

Šarapovové se ale nedařilo jen na podnicích velké čtyřky. Čtyři měsíce po zisku prvního grandslamu dobyla Turnaj mistryň, rok 2008 uzavřela ziskem Fed Cupu. Nakročeno měla také ke zlaté medaili na olympijských hrách, před sedmi a půl lety ale ve finále prohrála se Serenou Williamsovou 0:6, 1:6.

Během let 2005 a 2012 se dvaatřicetileté Rusce dařilo také na žebříčku WTA. Hned pětkrát se dostala na první místo dvouhry, na nejvyšší pozici celkově strávila jednadvacet týdnů. Vítězka šestatřiceti trofejí v singlu již další úspěchy nepřidá, ve středu prostřednictvím sociálních sítí ohlásila konec kariéry.

„Tenis mi dal život. Bude mi chybět každý den, stejně jako mi budou chybět tréninky a denní rutina. Budu postrádat svůj tým a své trenéry. Budou mi chybět okamžiky, kdy sedím s tátou na lavičce u tréninkového kurtu, Také mi bude chybět podávání rukou a ostatní sportovci. Ať už to věděli, nebo ne, tak ze mě dostali to nejlepší," stojí na stránkách WTA vyjádření Šarapovové.

Ruskou hráčku v posledních měsících trápily zdravotní problémy. Během uplynulých čtrnácti měsíců odehrála sedmnáct soutěžních zápasů, dvakrát byla nucena zápas skrečovat, jednou do utkání ani nenastoupila. V letošním ročníku odehrála první kolo Brisbane, kde ve třech setech prohrála s Jennifer Bradyovou. Svůj poslední zápas kariéry sehrála na Australian Open, v úvodním kole nestačila na Donnu Vekičovou.

I přes nevydařený závěr zanechala na tenisovém poli velkou stopu.